hardlopen

Lactaattest 2.0: hoe zit het met mijn basis?

Lactaattesten…een veelgehoord en veel besproken onderwerp onder hardlopers. Dus bibi hier doet vrolijk mee. Zo weet ik waarover men spreekt. Mijn eerste testen dateren al van een jaar terug. Na een wankelende start begin dit jaar, werd het nog wel es tijd om te zien waar ik stond. Hoe is mijn basis…en nog belangrijker: heb ik nog wel een basis? Waar kan er nog progressie komen? Allemaal vragen waar ik mee zat. Dus tijd weer voor een nieuwe test.

Dit keer ging ik ten rade bij Pieter van Toptimum Sport. Pieter Rijnders is een ex-topatleet die nu atleten test en begeleid naar topprestaties. Dus de ideale man om deze slome slak es te testen.

Uit de veren…

Zondagochtend 6u..op tijd uit mijn bed om aan mijn stevig en voedzaam ontbijt te starten. Want Pieter pakt het grondig aan. Zo krijg ik een paar dagen voor de test een mailtje met een uitgebreide checklist. Een leidraad om optimaal aan de test te kunnen starten. Nu ja ik moet wel iets bekennen: er stond geen alcohol voordien. Hier heb ik wel tegen gezondigd. Mijn beste vriendin is zaterdag nog naar Turnhout gekomen en we hebben een terrasje gedaan met een heerlijke rosé.Voor de rest me netjes aan de checklist gehouden. Zo heb ik de dag voordien enkel nog een rustig fietstochtje gedaan.

9u..start van de test. Eerst legde Pieter uit hoe de test ging verlopen. Hij koos ervoor om te werken met tempoblokjes in plaats van tussen bepaalde hartslagen te houden. Ik kan hem hier helemaal in volgen. Hartslag is een goede meter, maar als leidraad moet je met teveel rekening houden. (hierover meer in een latere blog)

Rondjes lopen…

Mijn test bestond uit vier blokken van 1200 meter. Nadien volgde er eerst 10 minuten pauze voor we aan mijn hatelijkste gedeelte starten: 400 meter maximaal test. Tussen elke tempoblok was er eventjes rust, zodat Pieter vampier kon spelen. Hij prikt in het oor…was toch raar gevoel. Maar hier had ik veel minder last van dan dat ze in mijn vinger prikten de vorige keren.

prikie prikie
kijk…zo snel mag je maar lopen..(euhuhm)

De eerste twee blokjes gingen goed…verbazend goed zelfs. Ik was zelfs een ietsie pietsje..ok ja veel te snel. Ondanks dat ik me inhield en echt het gevoel had met de handrem op te lopen. De derde tempoblok viel nog mee al was het bikkelen. En er ging er nog ééntje komen…aiai. Omdat Pieter merkte dat ik stilletjes tegen mijn limiet kwam, gaf hij aan dat ik gerust 2 rondjes mocht lopen in plaats van 3. Dan kent hij mij nog niet goed…Vertrokken voor de laatste 800 meter dus. Toen ik de bocht uitkwam van mijn tweede ronde, besloot ik: die laatste 400 moeten ook wel lukken. Tanden bijten en doorlopen, ik ben toch niet van porselein zeker. Wat was ik blij dat ik dat laatste rondje toch volledig heb kunnen maken.

wat? Heb ik echt zo snel gelopen?

Nog even doorbijten…

Dacht je dat het dan gedaan was? Nope 10 minuten rust…lees 10 minuutjes in beweging blijven, dus rustig rondwandelen en dan gaan we voor de maximaal test. 400 meter zo snel mogelijk, doodgaan is optioneel. (grapje natuurlijk). Op weg voor tig keer doodgaan, alles brandde. De laatste meters de laatste versnelling eruit persen en daar is de finish.

alles geven…

Eerlijk: ik ben nog nooit zo diep kunnen gaan op een test. Zou ik dat toch niet alles kwijt zijn geraakt door mijn kwakkelstart? Heel benieuwd wat de resultaten gaan zeggen. Want ondanks dat ik zo diep ben geweest, was ik na een paar minuten terug netjes op adem. Zelfs naar huis fietsen ging vlot.

Het resultaat

Het resultaat kwam heel snel …dezelfde avond nog. Het werd een heel dossier: een bespreking bij elke trap (blokje), nadien nog wat trainingsadviezen en natuurlijk mijn trainingszones. Deze trainingszones zijn duidelijk omschreven wat we juist trainen, hoe het beste toe te passen, welk tempo..en ja zelfs welke hartslagen. Ook is er wel het advies dat hartslag maar een indicatie is. Er dient vooral op tempo getraind te worden, wat ik me echt wel in kan vinden.

mooi overzicht van zones en advies

Is een test bij Toptimum Sport een aanrader? Zeker en vast. Je krijgt duidelijke info en begeleiding tijdens en voor de test. Ook het werken met tempo’s vind ik persoonlijk veel beter.

Wil jij ook graag eens zo een lactaattest laten afnemen, neem dan zeker eens contact op met Toptimum Sport

Groetjes
Linda

ps dit is geen gesponsorde blog. Ik heb netjes voor mijn test betaald

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.