Meestal loop ik zonder muziek…mijn man tettert er op los zodat ik toch niets heb aan de muziek in mijn oren. Want als ik niet op tijd een instemmend geluid maakt, blijft hij zeuren. Toch steek ik af en toe graag mijn oortjes in, vraag ik es heel lief of hij tijdens deze training zijn mond houdt en ben ik op pad. Als ik eerlijk moet bekennen: ik loop eigenlijk heel graag met muziek. Welke muziek er het liefste ik mijn oren dreunt, zal wel geen verrassing zijn: metal all the way…en af en toe wat hard rock om af te wisselen. Maar heeft hardlopen met muziek wel zijn voordelen? En is elke muziek goed?

Met muziek hardlopen heeft zeker wel zijn voordelen. Er zijn al heel wat studies erover gedaan. Zo is er een studie van de universiteit Brunel in samenwerking met de muziekdienst Spotify. Volgens die wetenschappers kan muziek je helpen door te gaan op het moment dat je op het punt staat op te geven. Hier kan ik ze wel in volgen, want als ik het moeilijk krijg onderweg en zet ik verstand op nul, luister enkel naar mijn muziek en ploeter voort. Ook volgens hun is daarom de keuze van je muziek van belang om je doelen te halen.

Het juiste tempo, oftewel lopen met de juiste bpm

De bedoeling van deze manier van hardlopen is dat je je muziek afstemt op het aantal passen wat je zet per minuut (dus beats per minuut). Dus als je een cadans van 150 hebt, dan zou je muziek moeten uitzoeken die ook 150 bpm heeft. Zo kan je een stabieler tempo gaan lopen. Want je lichaam zou automatisch het tempo van de muziek overnemen. Belangrijk hierbij is wel dat de muziek aangepast moet zijn op jouw tempo en niet andersom. (benieuwd welk tempo je favoriete nummer heeft? check het dan hier)

Al gaat het vooral er vooral om dat de muziek voor je persoonlijk motiverend werkt. Een gunstig bpm is er niet. Als het tempo van de muziek past bij je eigen tempo en je persoonlijk iets hebt met het nummer, zou het fijn lopen zijn.

Benieuwd welk tempo je favoriete nummer heeft? check het dan hier Of wil je graag wat inspiratie welke nummers een bepaald bpm hebben? Check dan jog.fm

Liefst persoonlijk

Natuurlijk is hardlopen met muziek fijn, toch moet de muziek je wel liggen. Een persoonlijke band met een nummer  werkt meestal beter dan een nummer met de juiste bpm. Die nummers gaan je kunnen helpen om door moeilijke momenten te komen. Zo heb ik met bepaalde nummers echt iets. Als ik totaal geen motivatie vind, kan ik door bv Wallflower van In Flames op te zetten wel uit mijn zetel geraken. Of als ik me weer eens heel onzeker voel, gaan hardlopen met Domina van Moonspell en dit keihard meebrullen..zo voel ik me ineens terug een pak zekerder.

Loop jij het liefst met of zonder muziek? Welke muziek werkt voor je motiverend? Heb je ook een nummer waarvan je zegt: dit helpt me door moeilijke momenten? Ik hoor het graag.

Liefs Linda