Een voorkomend probleem: tijdens de wintermaanden lukken de kilometers niet meer zo goed. De zin in trainingen is niet meer zo aanwezig. Een winterdipje. Iedereen kan het overkomen, ook mij dus. Hoe ik ermee omga, lees je nu.

Het is toch zo donker….

Mee omgaan dus, want ik heb nog niets gevonden om het te voorkomen. Tijdens de winter heb ik het gevoel dat ik veel meer slaap nodig heb. Zo is het bijvoorbeeld nog maar 19u, echter geeft mijn lichaam aan dat het al lang bedtijd is. Wetenschappelijk zal dit wel te verklaren zijn met het verminderde daglicht. Eerlijk: aan die wetenschappelijk verklaring heb je niet veel als de trainingen niet meer vlotten.

donker onderweg

Mijn tips

Die winterdip kan ik nu best wel missen, want ik wil graag mijn marathon echt in topconditie aanvatten. Tijd om die conditie te vinden, heb ik nog wel. Toch wil ik niet echt stilliggen. Hoe kom ik dan van mijn winterdipje af?

Aanpassen

Ik denk dat dit echt wel één van de voornaamste dingen is dat ik doe. Zo gooi ik mijn trainingsschema af en toe gewoon aan de kant. Dan loop ik gewoon op mijn gevoel, zonder tijdschema, zonder doel…gewoon terug op zoek naar het plezier in het hardlopen. Verbazend werkt dit heel goed voor me. Soms heb ik echt geen zin, doe ik toch mijn hardloopschoenen aan (af en toe met overtuiging van Mario) en ga hardlopen voor het ‘plezier’. Ineens weet ik dan terug waarom ik loop.

Looppartner

Mijn grootste geluk is dat ik er niet alleen voorsta. Ik train altijd samen met mijn man. Hij is ook mijn trainingsmaatje. Soms een voordeel, soms een nadeel …dit is echter een ander verhaal voor een andere blog. Toch heeft een looppartner zijn voordelen. Je lijdt niet alleen, samen lijden is veel gezelliger. Daarbij kunt je elkaar motiveren. Ook voel je je verplicht toch te hardlopen omdat je dit met je partner afgesproken had.

Of je kunt op zoek gaan naar een loopgroep of een hardloopcoach. Met een groep krijg je veel looppartners die je erdoor kunnen sleuren. Een coach daarentegen geeft je af en toe een welverdiende schop onder je kont. Ook kost die geld, en dat wil je toch niet zomaar door de deur weggooien.

Alternatieven

Toch gaan hardlopen..meestal lukt het. Soms echter niet. Wat dan? Tja, dan ga je gewoon toch op zoek naar alternatieve trainingen? Jaja, klinkt simpel hè. Toch is het dat niet. Want heel mijn lijf schreeuwt dat het geen zin heeft om iets te doen. Toch verkies ik liever iets te doen, dan niets. Dus ga ik wandelen, het liefst met mijn paarden.

Als je echt last hebt van een winterdipje met het hardlopen, kan je op zoek gaan naar een goede alternatieve crosstraining. Zwemmen, fietsen, wandelen..of gebruik deze tijd om echt eens werk te maken van die krachttraining of yoga of pilates.. Je hardlooplichaam gaat je dankbaar zijn. Ook ga je veel minder kans krijgen op blessures.

De handdoek in de ring

Dan zijn er van die dagen, waarin het heel druk was op het werk, alles tegenzit, hoofdpijn…moet ik verder gaan?  Dan gaat die handdoek de ring in, gaat de comfy outfit aan, schenk ik me een glas wijn in en ga heerlijk op de bank hangen. Laten we eerlijk zijn: soms kan dit echt wel deugd doen. Daarbij ga je van zo af en toe er de brui aangeven echt niet dood (toch nog nooit gehoord). Herstel en rust is ook belangrijk, zeg ik dan tegen mezelf.

 

Het gevecht tegen die winterdip is er één met vele veldslagen waarin de éne keer ik win en de andere keer het winterdipje. Toch geraak ik met deze tips de winter door en blijf ik werken aan mijn conditie.

Hebben jullie last van een winterdipje? Blijven jullie doortrainen in de winter en lassen jullie een winterstop in? Wat doen jullie tegen een winterdipje?

Ik lees het graag.

Liefs

Linda

ps ben je op zoek naar een loopcoach? Dan help ik je graag op weg, neem een kijkje op mijn website finallyrun.be

Als je op zoek bent naar een toffe loopgroep en je bent van rond Turnhout: ga dan eens kijken bij de Fun Runners Met deze toffe loopgroep is er ook een samenwerking in de maak.