Algemeen

Hoeveel moet je nu bewegen om gezond te zijn?

Als je de sociale media volgt, lijkt het wel of je elke dag uren in de fitness moet staan om gezond te zijn. Dit is absoluut niet waar en laten we eerlijk zijn, voor de meesten niet haalbaar. Blijft natuurlijk de vraag: hoeveel moet je nu bewegen om gezond te zijn?

Er zijn twee gangbare normen die hiervoor kunnen gehanteerd worden: de beweegnorm en de sportnorm.

Beweegnorm: Een halfuurtje extra per dag matig intensief bewegen. Bij voorkeur alle dagen van de week (bijvoorbeeld tuinieren, naar het werk fietsen, de trap nemen, wandelen). Je mag dat halfuurtje opsplitsen in verschillende periodes van vijf of tien minuten.

Sportnorm: Minstens drie keer een halfuurtje intensief sporten per week (bijvoorbeeld joggen, intensievere baantjes zwemmen,voetballen).

Daarnaast is er nog een andere, laagdrempelige norm: de stappennorm. Dus 10.000 stappen per dag voor volwassenen tot 65 jaar, 8000 stappen voor volwassenen ouder dan 65 jaar (stappennorm). Voor elke 10 minuten die je beweegt aan matige intensiteit, en waarbij je geen stappenteller kan dragen (bv. fietsen of zwemmen), mag je 1500 stappen extra tellen. Voor degenen die afvragen hoeveel km dit is: 10.000 stappen komt ongeveer overeen met 7 km.

Sporten of bewegen?

Voor wat moet je nu kiezen: sporten of bewegen of misschien een combinatie van beide? Natuurlijk is geregeld sporten en zorgen dat je elke dag voldoende beweegt, nog altijd het beste. Als je echt graag sport en dus regelmatig intensief bezig bent, kan dit ook voldoende zijn. Met intensieve activiteiten bedoel ik natuurlijk dat je ademhaling en hartfrequentie in sterke mate toenemen en je gaat zweten. Misschien is dit je ding niet? Of je denkt dat je te weinig tijd hebt? Dan kun je natuurlijk gaan om dagelijks voldoende te bewegen.

Bewegen is makkelijker dan je denkt!!

Zorgen dat je elke dag wat extra beweegt, is echt niet moeilijk. Te voet of met de fiets naar het werk, gaan wandelen of fietsen om ergens heen te gaan, spelen met kinderen, de trap nemen, huishouden doen, in de tuin werken,…(vul zelf maar aan) Al deze dingen zijn eenvoudig toe te voegen aan je dagelijkse routine. Deze activiteiten van matige intensiteit doen ook je ademhaling en hartfrequentie lichtjes stijgen. Dus hebben ze reeds een positieve invloed op je gezondheid.

Als je kiest voor enkel de beweegnorm te volgen, raad ik toch aan dit aan te vullen met de stappennorm. 6.000 stappen doe je ongeveer per dag, dus is het simpel om wat extra stappen te zetten. (lees hierover ook zeker mijn artikel Tips om 10.000 stappen te halen)

Wat verkies jij: sporten of bewegen? Of kies je liever zoals ik, voor een combinatie van beiden? Ik hoor het graag.

Liefs,

Linda

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.