Algemeen

Meditatieve zwemsessies voor rust in mijn kopje

Zoals misschien nog wel kunnen herinneren, zwem ik sinds kort twee keer in de week. Zwemmen is eigenlijk voor alle lopers een ideale aanvulling op het hardlopen. Daarnaast vind ik het momenteel ook gewoon leuk en werkt het ook een beetje helend.

Met je hoofd onder het water gaan tijdens je schoolslag…hoe deden ze dat toch? Dat vroeg ik me al een tijdje af. Maar nu ik een tijdje zwem, merk ik dat het eigenlijk poepsimpel is, als je eenmaal de slag te pakken hebt. In het begin was ik halverwege het baantje al moe ervan. Nu zwem ik het grootste deel zo. Helemaal lukt nog net niet, ik heb nog altijd een aanloopje naar deze zwemstijl nodig.

Maareuh genoeg geleuterd over mijn zwemstijl. Ik wou het met jullie over het meditatieve van het zwemmen hebben. Niet dat ik al veel ken van meditatie hoor. Vroeger koppelde ik het altijd aan gewoon in lotushouding gaan zitten en dan…Ja en wat dan hè. Mijn onrustige geest gruwde al bij de gedachten hieraan. Echter door nu regelmatig yoga te beoefenen en me vooral op mijn ademhaling, de beweging en het ‘nu’ te concentreren, begon ik er wel iets in te vinden. Wat het juist is, kan ik nog niet zeggen. Ik merk dat ik bijvoorbeeld mijn probleem met mijn handen en mijn vermoeidheid beter kan plaatsen. Ik ben er rustiger in geworden.

Wat heeft dit nu met het zwemmen te maken, denk je? Awel tijdens het zwemmen kom ik nu soms ook in zo een kalme, ontspannen toestand. Vooral als mijn dochter en ik ‘s avonds gaan zwemmen.Het zwembad is dan blauw verlicht zowel boven als onder het water. Zalig, geloof me maar. Het zwemt heel aangenaam. Dan begin ik te zwemmen en langzaamaan komt er een rust over me heen. Vooral als ik regelmatig onder water zwem. Ik luister naar mijn muziek, concentreer me op de zwembeweging en mijn ademhaling. Ik zwem in het ‘nu’ en ondertussen verwerkt mijn lijf alle emoties waarmee ik aan het kampen ben (soms woede of angst, soms ook ongerustheid…) Nadien voel ik me herboren. Of dit echt mediteren is, geen idee. Maar het werkt voor mijn kopje.

Doen jullie aan meditatie? Dan mag je me gerust zeggen dat ik helemaal ernaast zit hoor.

Liefs Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.