gepolariseerd trainen
hardlopen

Mijn nieuwste manier van trainen

Gepolariseerd trainen oftwel de 80/20 methode, zo noemt mijn nieuwste trainingsmethode. Ik heb deze manier al wel verschillende keren zien voorbij komen. Ook al veel over gelezen. Echter het echt trainen via die methode was nog niet gebeurd.

Wat vooraf ging….

Mijn vorig schema liep me vooral op tijd en tempo lopen, waarbij er echter heel weinig ‘lange’ afstanden aan te pas kwamen. Deze manier beviel me wel even, omdat ik zo nog wat harder aan mijn basisconditie en basissnelheid trachtte te werken. Echter langzaamaan kwam het gemis van die kilometers te malen. Gewoon loopschoenen aan en rustig op pad voor 15 kilometer of meer (dit vertaalt in mijn geval een kleine 2 uur op pad). Wat begon ik deze trainingen toch te missen. Was mijn oude schema verkeerd? Nee, maar het paste me niet meer.

Dus even gestopt met die manier van trainen. Tegelijkertijd was ik beetje op de sukkel geraakt met mijn gezondheid. Tijd dus om een evaluatie op te maken en mezelf terug heruit te vinden.

Na een zoektocht kwam ik dus uit bij BA Running. Hij werkt met schema die opgesteld worden vanuit het gepolariseerd trainen.

Wat is nu ‘gepolariseerd trainen’?

Gepolariseerd trainen houdt in dat je vooral heel veel langzame trainingen doet en een klein gedeelte snelle trainingen. Bij mij is de verhouding ongeveer 80/20, deze manier wordt daarom ook wel zo genoemd. De loopjes tussenin, je kent ze wel: die ‘lekker tempo’ loopjes komen bijna niet voor in deze manier van trainen. Deze hebben volgens de polarisatie-theorie niet zoveel nut. Deze loopjes zijn wel vermoeiend, maar dagen je lichaam onvoldoende uit.

De langzame trainingen zijn hier echt wel traag. Ze horen van het begin tot het einde gemakkelijk aan te voelen. Ook worden deze trainingen vooral op hartslag uitgevoerd om zeker de controle te hebben dat ze heel licht blijven aanvoelen.
De snelle trainingen zijn natuurlijk de intervaltrainingen, waar je echt eens alles mag geven. Deze trainingen worden vooral op tempo afgewerkt. Er bestaan een variatie aan verschillende intervaltrainingen, dus hier krijg je voldoende afwisseling en kan je eens alle frustratie eruit werken.

Terug op hartslag?

Daarbij kwam de hartslagband dus ook terug vanonder het stof. Want de trage kilometers worden gedaan op hartslag. Eerlijk, hier was ik wat wantrouwig tegen. Maar gelukkig vertelde Bruno dat ik hartslag eerder als leidraad diende te zien, maar hier niet niet blind op mocht staren.

Het belangrijkste was het gevoel: zolang het traag en poepsimpel aanvoelt, was het in orde. Al merkte ik wel dat mijn hartslag redelijk snel zich rustiger ging gedragen. Het doel van die hartslag is vooral te zorgen dat de training zelfs tegen het einde gemakkelijk blijft aanvoelen. Op tempo trainen zorgde er soms wel voor dat tegen het einde ik de vermoeidheid begon te merken.

Dus ik vertrek met de gedachte op mijn hartslag onder een bepaalde waarde te houden. Echter als ik merk dat ie sneller stijgt door omstandigheden (warmte, medicijnen,…) gooi ik de waarde overboord en pas me aan.

Tot nu toe

Voorlopig zie ik het allemaal goed zitten. Ik heb veel plezier in het lopen en kan eindelijk weer kilometers maken. Nog altijd wel een slak, maar liever een slak die geniet dan een haas die er geen plezier in beleeft. Al geef ik grif toe dat ik die trage trainingen echt wel heel traag vind. Moet ik dit echt op Strava zetten, denk ik soms? Ja natuurlijk. Want zo kunnen anderen zien dat er niets mis is met hun tempo. (schone gedachte niet waar)

De trainingen gaan super. Ik kijk uit naar mijn halve marathon en zie me echt terug richting de marathon gaat. Ik merk dat mijn lichaam deze manier van trainen goed verteerd. Daarom ga ik nog even door met zo te trainen.

En jullie, welke loopjes doen jullie vooral? De ‘lekker tempo’tje loopjes (goed voor Strava)? Of train je ook gepolariseerd (of anders gezegd de 80/20 methode)? Dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt. Of heb je andere methode?
Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden en mening
en.

Liefs Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.