Als vegetariër zijnde, krijg ik regelmatig de vraag: waar haal je je proteïne of eiwitten dan vandaan? Simpel, zeg ik dan, gewoon uit andere voedingswaren. Het (bedenkelijke) gezicht dat ze dan trekken, bespaar ik je. Om nu eens echt af te rekenen met die vraag, een lijst van een aantal producten die eiwitrijk zijn en die ik regelmatig eet.

Spruitjes (3,8 gr/100gr)

Heerlijk vind ik spruitjes. Gewoon fijngesneden en gestoofd met een uitje of verwerkt in een curry. Eigenlijk zijn ze heel veelzijdig hoor. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine C en Kalium. Zet dus zeker in de winter deze groente regelmatig op je tafel.

Broccoli (3,2 gr/100 gr)

Een klassieker misschien en ook lekker veelzijdig. Al geef je mij maar de geroosterde versie uit de oven.

Avocado (2,6 gr/100 gr)

Oke, misschien is deze meer bekend van zijn vetten. Echter brengt hij ook wat eiwitten aan. Avocado is ideaal om een heerlijke chocomousse te maken (receptje volgt nog)

Cashewnoten (18,5 gr/100 gr)

Natuurlijk eet je geen 100 gram van die noten (beetje te veel calorieën), maar een handvol in een gerecht verwerkt, lukt zeker. Zo gebruik ik deze in mijn chocomousse met avocado.

Verse spinazie (2,5 gr/100 gr)

Spinazie, dan denk je meestal aan ijzer. Echter brengt spinazie ook eiwitten aan. Niet enkel gekookt, maar ook lekker in salade of zelfs in smoothie. Mijn favoriet is wel spinaziesoep.

Gekookte aardappel (2gr/100gr)

Nog een klassieker en echt niet zo slecht als sommige willen laten geloven. Naast de eiwitten brengt de verguisde aardappel ook nog een portie kalium en vitamine C aan.

Havermout (13,1 gr/100 gr)

Absoluut mijn favoriete product als ontbijt. Ik heb echt tig-manieren om mijn havermoutpap te maken.

Amandelen (19,5 gr/100 gr)

Naast de eiwitten leveren ze ook nog magnesium en calcium. Van deze noten heb ik altijd een kleine portie mee. Ideaal als ik een dipje krijg.

Kikkererwten (7,5 gr/100gr)

Gewoon door mijn salade of in een curry, simpel. Ook kan je er heerlijke hummus van maken (echt poepsimpel om te maken hoor)

Linzen (10gr/100gr)

Lekker veel eiwitten en laag in calorieën, niet te verwonderen dat dit regelmatig in mijn keuken gebruikt word. Zoals in mijn chili sin carne, echt een toppertje

Tofu (12 gr/100gr)

De klassieke vleesvervanger. Misschien lijkt het een smakeloze witte blok. Echter ideaal om te marineren en zo heel veelzijdig.

Pompoenpitten (24,5 gr/100 gr)

Oke, 100 gram pompoenpitten ga ik niet snel eten. Maar als strooisel over mijn yoghurt, verwerkt in mijn bananenbrood of als topping voor mijn salade, is dit ideaal.

Chiazaad (17 gr/100 gr)

Ook hier ga ik geen 100 gram van eten hoor, maar in mijn granola, in mijn salade of yoghurt geeft het een extra toevoeging.

Mungobonen (24 gr/100 gr)

Zowel rauw als gekookt te eten, lekker in een salade.

Quinoa (13 gr/100 gr)

Bij wok of in een salade. Ik heb het zelfs al eens door mijn yoghurt gedaan, echt lekker.

Lijnzaad (19 gr/100 gr)

Superlekker in mijn havermout of in mijn salade. Ook supergoed voor mooie glanzende haren.

Hennepzaad (30 gr/100 gr)

Heerlijk nootachtige smaak. Super lekker in een salade.

En….

Is deze lijst compleet? Nope, absoluut niet. Er zijn nog veel meer producten die ik gebruik zoals bijvoorbeeld de klassieke vleesvervangers (tegenwoordig heel weinig ) en de andere klassieke peulvruchten. Een eitje van mijn eigen kippen gaat er ook regelmatig in. Toch zijn er meer dan genoeg andere producten om aan mijn eiwitbehoefte te voldoen.

Wie van jullie eet ook vegetarisch? Welke alternatief product voor eiwitten is jullie favoriet?

Liefs
Linda