Algemeen

Mijn gewicht en ouder worden zorgt voor kopzorgen

Mijn gewicht en ik.. een haat/liefde verhouding. Ik ben nooit echt mager geweest als kind en tiener. Na de zwangerschap bleven er een heleboel kilo’s aanzitten en ,eerlijk, er kwamen er enkel bij. Dit heb ik achter me gelaten en door te hardlopen was ik heel wat kilo’s kwijtgeraakt (lees ook: overgewicht en mijn minderwaardigheidscomplex). Echter sinds een tijdje, lijkt het of er eerder terug bijkomt in plaats van dat het weggaat.

Ondanks dat ik trainde voor mijn marathon en op mijn eten bleef letten, bleef de weegschaal maar een hoger gewicht aangeven. Frustrerend was het. Ondanks alles wat ik deed, ging er niets af. Gelukkig stopte het ook wel in de hoogte. Toch kon ik doen wat ik wou…niets hielp om het terug naar mijn ideale loopgewicht te geraken. Hoe kan dit nu?

Onlangs ben ik misschien wel achter de oplossing voor het raadsel gekomen. Op de website van Runners World verscheen volgende artikel: ‘the midlife weight gain struggle is real’ Oef, ik ben dus echt niet de enige die hiermee sukkelt.

Het artikel kort samengevat:
Nature Medicine heeft begin september een onderzoek vrijgegeven waarin precies verteld wordt hoe dit komt Ze hebben de vetcellen van 54 mannen en vrouwen met een leeftijd tussen de 23 en 64 jaar, voor een periode van zo’n 13 jaar in de gaten gehouden. Wat bleek u? Iedere persoon had een vermindering van ‘lipid turnover.’ Lipid turnover is hoe snel je lichaam vet opslaat of verwijderd uit de vetcellen. Dus ook al verander je niks in je leefstijl, het wordt écht moeilijker om op gewicht te blijven als je ouder wordt. Als het al lastiger is om überhaupt op gewicht te blijven, dan wordt afvallen al helemaal een uitdaging.

Oké, dit zou misschien dé reden kunnen zijn. Dus al trainde ik harder en at ik verantwoord, bleef mijn gewicht hetzelfde…puur omdat mijn ‘lip turnover’ verminderd is. Tja ouder worden is niet altijd even gemakkelijk he. Is dit de echte reden dat ik nu al een groot jaar terug met mijn gewicht worstel? Geen idee, ik sta er toch een beetje septisch tegenover. Het kan natuurlijk….en ik wil het heel graag daar op kunnen steken.

Laten we er vanuit gaan dat het zo is? Zijn er dan toch manieren om dit proces te verminderen…en een paar kilootjes kwijt te geraken? Want het proces zou je niet kunnen stoppen. Volgens het artikel zou HIIT trainingen goed werken. Oké, laat die VO2max en ANC trainingen maar komen.
Ook weerstandstraining toevoegen zou een goed effect kunnen hebben. Dus fitnesscentrum here I come. Niet een van mijn favoriete plaatsen..en zeker niet favoriete tijdsverdrijf, maar vanaf nu ga ik minstens 1 maal per week me een beetje uitleven op de toestellen…Benieuwd of het echt effect gaat hebben.

Echter vermoed ik dat ik mijn eetgewoontes ook es deftig onder de loep moet nemen. Want al heb ik het gevoel dat ik goed eet, kan ik me hierin deftig mispakken. Ook ga ik dus vanaf nu een voedingsdagboek bijhouden.

Wie weet wordt de weegschaal door deze aanpassingen wel terug mijn vriend? Ik hou jullie op de hoogte.

Liefs
Linda

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.