hardlopen

Update: laatste lactaattest richting Berlijn

De laatste test was geleden van maart, dus op het moment dat ik bijna op mijn top zat. Deze test is nu na voornamelijk werken aan mijn basis. De voorgaande test helemaal verbeteren is moeilijk, ook was die wat in de mist gegaan. Toch wou ik met deze test graag terug in de beurt zitten.

Omdat  mijn vorige zo de mist ingegaan is de laatste keer, vooral het einde, was ik echt wel benieuwd hoe ik het er nu ging vanaf brengen.

Even een kleine situering waar ik nu zit in mijn opbouw. Na mijn eerste cyclus van opbouw naar de 10 miles van Malle, heb ik eerst een kleine weken echt looprust genomen. Vanaf juni ben ik dus gestart met weer werken aan mijn algemene basis om deze nog groter te krijgen. Na een achtal weken was het dus tijd voor te kijken waar ik nu stond en dat die basis goed zit.

De ochtend van de test…wat was ik ditmaal zenuwachtig. Het leek wel of ik examen moest gaan doen. Niet dat mijn trainer zo streng is hoor. Het is eerder een dingetje van mij…schrik om te falen omdat ik het supergoed wil doen. Beetje tegenstrijdig misschien, echter enkel zo kan ik het het beste omschrijven.

Dat ik zenuwachtig was, merkte ik echt wel de eerste ronde. Absoluut heel rustig gelopen, maar toch was mijn hartslag hoger dan anders. Ook voordien was ie al wat aan de hogere kant. Zou dit nog normaliseren??

Langzaamaan werden de rondjes sneller en sneller. en de hartslag begon zich weer normaal te gedragen. Na vier rondjes zat mijn waarde nog altijd onder de 2 mmol (whoohoo). Enkel wou dit zeggen dat er nog wat rondjes moesten gedaan worden. Want hij moet ook nog over de 4 geraken he. Ergens was er wel een kleine angst bij me, want ik moest nog 400 meter sprinten nadien he…Oke ik krijg wel wat rust, maar omdat het vorige keer tijdens de 400 meter echt mis ging, zat er wel een beetje angst in.

Gelukkig begeleidt Pieter je echt hierin en zorgde hij ervoor dat de test echt aangepast blijft aan de omstandigheden en je persoon. Geen standaard poespas voor Pieter. Allemaal  op maat.

De vijfde ronde steeg mijn lactaat nu toch eindelijk. 3 mmol bij een snelheid van 6.40 min/km. Dit is al beduidend beter tegenover mijn allereerst test bij Pieter. Toen was mijn snelheid 8.44 min/km bij de 3 mmol. Wat een vooruitgang.

Toch was dit nog altijd geen 4…dus moest er nog een rondje gelopen worden. De vorige ging nog juist, was vermoeiend maar verder hierin lopen zou me ook nog een tijdje gelukt hebben. Enkel het tempo wat nu kwam, dat zou echt werken worden. Eindelijk was ik boven de 4..en toegegeven: weer iets sneller gelopen dan mijn richtsnelheid. Al de voorgaande rondjes me netjes eraan gehouden. Enkel de zesde moest ik de fout nog wel es maken. 5.55 min/km…echt wel een stuk boven mijn comfortabel tempo.  De waarde zat dan ook ruim boven de 4. Dus mocht ik rusten, nu ja rustig wandelen en loslopen, zodat ik fris aan mijn 400 meter kon starten.

400 meter...de piste 1 keer rond maximaal…Rustig blijven, ik ga dat kunnen… Deel het in…. Concentreer je op je ademhaling…. Allemaal gedachten die voordien door mijn hoofd schoten. Ik had me al voorgenomen om het progressief aan te pakken. elke 100 meter iets sneller en de laatste alles eruit persen. Dat ik op het einde echt alles gegeven heb, kan denk iedereen in de beurt wel bevestigen. Vloekend liep ik mijn laatste 100 meter met stilletjes de hoop dat ik een pr kon neerzetten. Volgens mijn horloge net niet …volgens strava wel. Dus ben ik toch dik tevreden. De lactaatconcentratie was hier eigenlijk niet zo hard gestegen als ik (en natuurlijk mijn trainer) graag had gezien. Ik heb nu wel de laatste weken niet echt anaeroob getraind. Dit zal een werkpuntje worden na mijn marathon.

Misschien wel geen recordje op de 400 meter, wel op mijn test: mijn snelheid en hartslag lagen bij de 4 mmol echt veel beter dan voordien. Nu is het: 6.07 min/km (9,8 km/u). met hartslag 171 tegenover mijn eerste: 9,4 km/u met hartstag 180

Conclusie van de test: ik ben goed bezig. Alles zit kort tegen mijn beste niveau aan en dit met enkel basistrainingen. De zones zitten nog redelijk goed, enkel moet ik opletten aan de bovenkant van de zones te trainen. Nu kan ik met volle vertrouwen aan de belangrijkste fase richting Berlijn starten. Vanaf nu ga ik echt kilometers moeten maken. 

Op naar Berlijn.

Liefs Linda

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.