hardlopen

Waarom ik gekozen heb voor een trainer.

Zoals het jullie misschien al is opgevallen: ik werkte al met een schema van Pieter van Toptimum Sport. Voortaan ga ik me volledig laten begeleiden door Pieter. Gewoon omdat ik merkte dat ik veel te veel van mezelf eiste. Tegen anderen vertellen dat ze het rustig aan dienen te doen en hoe ze het moeten doen, gaat echt veel gemakkelijker dan tegen mezelf.

Ik heb voor Pieter gekozen omwille dat hij werkt op een manier waar ik me het beste bij voel. Niet in hartslagzones en in afstand, hij gaat eerder voor tempo en tijdsduur. Hartslag is en blijft natuurlijk wel een belangrijke factor, maar hij leert dat je ook naar je gevoel dient te luisteren. Hier kan ik me echt volledig in vinden.

Het grote voordeel is dat ik me niet bezig moet houden met het opstellen van een schema. Zo kan ik me gewoon concentreren op het trainen an sich. Ook heb ik nu een stok achter de deur voor als ik weer teveel van mezelf begin te eisen.

Het schema van Pieter, waar ik dus al een tijdje mee aan de slag ben, werkte (en werkt nog steeds) echt heel goed. Zo goed zelfs dat ik de lat voor mezelf wat te hoog begon te leggen en er af en toe wat over ging. Ook had ik de neiging (waarvan ik dacht dat ik dat afgeleerd had) om hardnekkig mijn schema te blijven volgen, ook al was ik niet 100 %. Gevolg: de vooruitgang ging niet meer zo snel en ik begon me te ergeren in mezelf.

Het dieptepunt was echt wel de 10 miles in Malle. Nu ik erop terug kijk, heb ik het echt niet slecht gedaan. Toch kon het beter. Voordien is er wat misgelopen. Dingen die ik had kunnen vermijden, zoals vermoeid gaan trainen, niet de juiste zones aangehouden bij training. Stom, ik weet het. Na wijs beraad met mezelf, heb ik toen de knoop doorgehakt om voor begeleiding te gaan.

Zoals ik al gezegd heb, het schema op zich werkte en werkt echt heel goed. Enkel al die afkortingen. Pieter werkt niet zozeer met hartslagzones. Echter deelt hij de zones op in tempo’s (op basis natuurlijk van een lactaattest). Daarbij blijft natuurlijk wel de hartslagwaarde een meetinstrument dat in het oog dient gehouden te worden.

Het gevolg is dat er een heleboel afkortingen als aanduiding van verschillende zones in mijn schema staan. Dit in plaats van simpelweg zone 1, zone 2… Deze afkortingen zijn al eens af en toe gepasseerd in mijn instagramposts.

Wat houden al die afkortingen van mijn trainingszones nu juist in? Om het mezelf gemakkelijk te maken, hier een foto van mijn zones. Er staat netjes bijgeschreven wat elke afkorting (zone) dus juist inhoudt.

(deze indeling is gedaan door Pieter en blijft daardoor eigendom van Toptimum Sport)

Zoals je kan zien, zijn er verschillende zones die in ongeveer dezelfde kleur liggen. Blauw is voorbehouden voor herstel, dus heel lichtjes met weinig effect op de conditie.

De groene kleurtjes zijn je rustige tempo’s. Dit kan je ongeveer vergelijken met de zone 1 trainingen die je dikwijls tegenkomt in bepaalde facebookgroepen. Enkel heeft Pieter gekozen om deze zone in te delen zodat je ook in deze zone variatie krijgt.

Zo gaan we langzaam via geel en oranje naar rood. Tot juist onder rood zitten we nog onder het befaamde 4 mmol punt (dus het punt waarop je in ‘verzuring gaat)

Zoals je kan zien, heb ik dus veel verschillende zones. Het voordeel is dat er veel afwisseling zit in de trainingen. Zo worden trage D1-trainingen regelmatig afgesloten met wat versnellingen in ANC tempo. Zo krijgen je spieren nog eens een prikkel en vallen ze niet in slaap. Of je start aan D1 en na een half uur mag je D2 gaan lopen.

De vervelendste (maar eigenlijk de meest uitdagende en deugddoende) trainingen blijf ik deze vinden: rustig inlopen en dan een aantal maal wat versnellingen in een hoger tempo, terug wat rust en dan nog es. Natuurlijk ook nog een beetje uitlopen en je bent klaar. Vloeken doe ik dan, maar ik merk dat ik hier echt beter van word.

Het trainen op deze manier beviel me tot nu toe heel goed. Het schema zorgt voor veel variatie. Ook merk ik dat die versnellingen die ik af en toe moet doen, zorgen dat ik een betere loophouding krijg…en dat ik niet inslaap.

Benieuwd wat het trainen onder begeleiding gaat geven. Voorlopig voel ik me al een stuk rustiger in mijn hoofd hierdoor.

Liefs Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.