Team slak en team haas…ik behoor tot beiden. Simpel. Soms ben ik het gezever rond al die tempo’s dat men loopt echt beu. Wat maakt het uit welke tempo dat je loopt? Je loopt, dat is het voornaamste. Traag of snel, jij bepaalt zelf de norm hiervoor.

Oké, ik maak soms (vroeger vooral) ook fouten hierover: ‘het is wel niet zo snel’…of ‘ik ben een trage loper’…Precies of ik me moet verontschuldigen voor mijn tempo. Dit komt grotendeels voort met wat ik vooral op sociale media ziet.

Instaperfect tempo

Mijn grootste frustratie is nog altijd wel dat er op sociale media zo weinig gepost wordt met ‘tragere’ tempo’s. Eerlijk als ik door mijn tijdlijn scrol (facebook of strava), zakt af en toe wel de moed in mijn schoenen hoor. Vooral die berichtjes van: wat was ik traag vandaag #teamslak…en dan een tempo van 5.00min/km. Dat is voor mij echt volle bak sprinten hoor. Tuurlijk besef ik wel dat dit voor die persoon traag/rustig is. Langs de andere kant, vraag ik me af of die beseft wat het is echt traag zijn. Ben ik echt de enige met tragere tempo’s, gaat het soms door mijn hoofd.

Bij deze doe ik dus ook een warme oproep om je niet te schamen over je tempo of tijd, post het. Geloof me je steekt er velen een hart onder de riem hiermee. (Dan ben ik eindelijk niet meer de enige, want zo voelt het soms)

Vanaf nu stop ik ook resoluut mijn inspanningen onderuit te halen door me te verontschuldigen voor mijn tempo. Niemand hoeft me voor te schrijven wat nu een ‘normaal’ tempo is.

2de keer halve marathon van Brussel 2u30….en ik ben nog altijd fier op deze foto

Wat is traag?

Natuurlijk blijven er altijd mensen die zeggen dat bv alles trager dan 6.00/km niet hardlopen is. Nu, zij kunnen de boom in. Die hebben totaal geen idee waarvan ik kom. Als ze een dag in mijn schoenen lopen, praten ze misschien wel anders. Een rechtervoet die op sommige dagen constant pijn doet (dank je wel Sudeck), longen die af en toe dienst weigeren (dank je wel astma) en een (over)vermoeidheid die af en toe op de loer ligt (merci overblijfsel van klierkoorts).
(Geen schrik hoor: ik ben getest en goedgekeurd om marathons te lopen.)

Toch durf ik gerust me af en toe in te delen bij het éne of andere team. Tja omdat ik tegen verschillende tempo’s train. Op mijn rustige loopjes mag ik heel rustig rondhobbelen (hallo teamslak). Andere trainingen geef ik echt alles (nu ja, bijna toch) en wedstrijden, daar ga ik gewoon dood (jippie hier is teamhaas). Wat zijn dan die tempo’s voor die teams? Tja voor mij is teamslak alles vanaf 7.00/km en trager, en teamhaas is alles sneller dan 7.00/km. Voorlopig dan toch, want die grens is al een beetje verschoven (vroeger was het 7.30) Is dit representatief voor meerdere mensen? Absoluut niet, ik ben ik en jij bent jij.

Laten we allemaal gewoon zowel bij teamhaas als teamslak horen. We genieten allemaal van het hardlopen (dat hoop ik toch) en dat is wat ons lopers maakt. Hoe traag of snel, dat maakt toch niks uit. We werken aan onze conditie/doel op onze eigen manier. Of het nu 5 km is, een ultratrail of gewoon af en toe een rondje rond de blok.

Mijn trainer spreekt me altijd met deze quote moed in en ik vind het een mooie afsluiter:

Door doorzetting bereikte ook de slak de ark (van Noah).