hardlopen

Team slak/team haas…behoor ik wel tot een team?

Team slak en team haas…ik behoor tot beiden. Simpel. Soms ben ik het gezever rond al die tempo’s dat men loopt echt beu. Wat maakt het uit welke tempo dat je loopt? Je loopt, dat is het voornaamste. Traag of snel, jij bepaalt zelf de norm hiervoor.

Oké, ik maak soms (vroeger vooral) ook fouten hierover: ‘het is wel niet zo snel’…of ‘ik ben een trage loper’…Precies of ik me moet verontschuldigen voor mijn tempo. Dit komt grotendeels voort met wat ik vooral op sociale media ziet.

Instaperfect tempo

Mijn grootste frustratie is nog altijd wel dat er op sociale media zo weinig gepost wordt met ‘tragere’ tempo’s. Eerlijk als ik door mijn tijdlijn scrol (facebook of strava), zakt af en toe wel de moed in mijn schoenen hoor. Vooral die berichtjes van: wat was ik traag vandaag #teamslak…en dan een tempo van 5.00min/km. Dat is voor mij echt volle bak sprinten hoor. Tuurlijk besef ik wel dat dit voor die persoon traag/rustig is. Langs de andere kant, vraag ik me af of die beseft wat het is echt traag zijn. Ben ik echt de enige met tragere tempo’s, gaat het soms door mijn hoofd.

Bij deze doe ik dus ook een warme oproep om je niet te schamen over je tempo of tijd, post het. Geloof me je steekt er velen een hart onder de riem hiermee. (Dan ben ik eindelijk niet meer de enige, want zo voelt het soms)

Vanaf nu stop ik ook resoluut mijn inspanningen onderuit te halen door me te verontschuldigen voor mijn tempo. Niemand hoeft me voor te schrijven wat nu een ‘normaal’ tempo is.

2de keer halve marathon van Brussel 2u30….en ik ben nog altijd fier op deze foto

Wat is traag?

Natuurlijk blijven er altijd mensen die zeggen dat bv alles trager dan 6.00/km niet hardlopen is. Nu, zij kunnen de boom in. Die hebben totaal geen idee waarvan ik kom. Als ze een dag in mijn schoenen lopen, praten ze misschien wel anders. Een rechtervoet die op sommige dagen constant pijn doet (dank je wel Sudeck), longen die af en toe dienst weigeren (dank je wel astma) en een (over)vermoeidheid die af en toe op de loer ligt (merci overblijfsel van klierkoorts).
(Geen schrik hoor: ik ben getest en goedgekeurd om marathons te lopen.)

Toch durf ik gerust me af en toe in te delen bij het éne of andere team. Tja omdat ik tegen verschillende tempo’s train. Op mijn rustige loopjes mag ik heel rustig rondhobbelen (hallo teamslak). Andere trainingen geef ik echt alles (nu ja, bijna toch) en wedstrijden, daar ga ik gewoon dood (jippie hier is teamhaas). Wat zijn dan die tempo’s voor die teams? Tja voor mij is teamslak alles vanaf 7.00/km en trager, en teamhaas is alles sneller dan 7.00/km. Voorlopig dan toch, want die grens is al een beetje verschoven (vroeger was het 7.30) Is dit representatief voor meerdere mensen? Absoluut niet, ik ben ik en jij bent jij.

Laten we allemaal gewoon zowel bij teamhaas als teamslak horen. We genieten allemaal van het hardlopen (dat hoop ik toch) en dat is wat ons lopers maakt. Hoe traag of snel, dat maakt toch niks uit. We werken aan onze conditie/doel op onze eigen manier. Of het nu 5 km is, een ultratrail of gewoon af en toe een rondje rond de blok.

Mijn trainer spreekt me altijd met deze quote moed in en ik vind het een mooie afsluiter:

Door doorzetting bereikte ook de slak de ark (van Noah).

6 Comments

 • Jurgen

  Hard of traag wa maakt het uit
  Ik maak lange dagen op het werk als ik dan s’avonds even men loopschoenen kan aandoen en 5km ga doen die ik er ook soms (meestal 45min) over maar ik vergeet even alles de stress en de miserie in de wereld effe alleen met de baan en de natuur ook in de regen(soms wel plezant)
  Het belangrijkste is nog altijd bewegen stil zitten in de zetel voor tv maakt ook geen kampioenen ??

 • Anneke

  Ik denk dat alles gewoon afhangt van persoon tot persoon. 4:30/km is voluit hier. 5:30/km is bij mij op ‘t gemak. 6:00/km is traag lopen voor mij. Voor mij zou dit dus #teamslak worden op IG (als ik mijn tempo’s al zou delen op sociale media 😉 )
  Dat is voor jou dan vollen bak.
  En daar is niks mis mee. Niet met ik die dat traag vind VOOR MEZELF en niet met jij die dat snel vindt voor jou. Het gaat pas fout als ik neerbuigend zou doen en jou geen goede loper zou vinden omdat jij de tempo’s die ik traag vind voor mezelf, snel vindt voor jou.
  Zolang we gewoon allemaal maar inzien dat elkeen op zijn eigen manier en tempo loopt is dat goed genoeg. En ne loper is ne loper. Of die nu aan 7:00/km loopt of aan 4:30/km loopt. 😉

 • Sandra

  Je hebt gelijk. Je moet je niet verontschuldigen voor het tempo wat je loopt. Je loopt. En tempo zou niet mogen uitmaken.
  Maar ik ben in hetzelfde bedje ziek. Ook ik verontschuldig mij altijd voor mijn trage tempo. Gisteren nog, toen tijdens de lunch mij gevraagd werd of ik loop: “ja, maar traag hoor”. Dat is niet nodig. Ik loop. Punt.
  Ik ga er ook nog eens werk van maken, van dat niet meer verontschuldigen. 😉

 • Thea

  Ik herken mijzelf hierin. Loop al voor de derde keer bij een beginnersgroep en loop nog steeds achteraan. Word dus niet sneller. Het is en blijft mijn tempo 7,5 min over een 1 km. Ben nu 64 jaar en hoop nog lekker lang te kunnen lopen.

 • Inge

  Elk zijn tempo, zoveel is zeker. Ik denk dat iedereen zijn rapste tempo tegelijk het loslooptempo van een andere loper is. Maar lopen doen we voor onszelf en da’s ook de enige waar we uiteindelijk op moeten focussen. Gewoon blijven gaan en je eigen looppad volgen. GE ZIJT GOE BEZIG!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.