Onlangs was iemand die ik begeleidde aan het vertellen dat ze nog altijd op sommige trainingen vloekte. Dat heeft me eens aan het denken gezet. Want ik snap haar heel goed. Vloeken op mijn trainingen, ja dat doe ik nog regelmatig.

Zo gaan interval trainingen meestal met een hele rijke bloemlezing aan vloekwoorden door. Doe ik ze dan niet graag? Eigenlijk wel, maar dat vloeken helpt me precies om beter en sneller te lopen. Het mentale aspect is niet verwaarloosbaar. Dat heb ik al lang geleerd.

Onderzoek door slimme mensen

Natuurlijk is er ook hier onderzoek naar gedaan door psychologen. Ze vroegen aan sporters om een intense training te voltooien. Hen werd gevraagd om tijdens de workout te vloeken op een heldere manier. Dit bekent dus dat ze niet al schreeuwend op een stationaire fiets zaten maar af en toe even lekker een stevige ”fuck” of ”kutfiets” de wereld in hielpen. En wat bleek? De deelnemers die vloekten hadden na afloop een aanzienlijk betere training achter de boeg dan degenen die niet vloekten.

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen waarom dit het geval is. Zo kan het dat schelden zorgen dat we in fight or flight modus komen. Waardoor de pijngrens verhoogd wordt. Of het is evengoed mogelijk dat vloeken gewoon een goede afleiding is. Zoals gewoonlijk bij die slimme mensen: vervolgonderzoek is nog nodig.

Mijn reden

aan het vloeken tijdens mijn lactaattest

Wat de verklaring hiervoor ook is, zal me een worst wezen. Mijn intervallen en wedstrijden zijn een stuk beter als ik goed vloek tijdens deze. Vroeger hield ik me altijd in met de gedachte: wat gaan de mensen van me denken. Echter nu denk ik: foert, ik ben wie ik ben…en dat is dus vloekend en tierend een intensieve training (of wedstrijd) afwerken.

Denk nu niet dat ik enkel vloek tijdens intervaltraining. Nee het is veel erger. Soms vloek ik ook op mijn gewone duurtrainingen…of zelfs dat ik gewoon weer een training heb. Jaja ik weet het, ik ben raar. Toch heb je niet altijd even zin (nu ja ik toch). Maar wil je vooruitgang boeken, dan dien je ook wilskracht te hebben.

En jullie, vloeken jullie wel eens tijdens een training? Of houden jullie het netjes? Als jullie vloeken tijdens een training: lucht dat ook zo op en gaat het dan vlotter?

Liefs

Linda

bron: https://eurekalert.org/pub_releases/2017-05/bps-sac050117.php