Elk seizoen heeft zijn charmes, maar als ik er echt eentje moet uitkiezen dan is het toch wel de herfst. Nog niet te koud en vol met warme kleuren. Oke tegen het einde is het wel wat minder. Toch loop ik het liefst tijdens de herfst. Als je naar een ideaal moment zoekt om te starten met hardlopen, kan ik je maar 1 ding zeggen: start nu met de herfst. Waarom? Dat leg ik je zo uit.

Waarom de herfst?

Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Zomer is het lang licht, maar dikwijls ook te warm (nu ja de laatste tijd toch). Daarnaast brengt de zomer en als de lente het nadeel: hooikoorts mee. Bij de start van de lente is het nog wat frisjes…om niet te zeggen koud. De winter, tja de feestdagen gooien dikwijls roet in het eten. Vooral als je wil starten. Eenmaal die voorbij zijn, is het te koud. De herfst bundelt alle voordelen een beetje bij elkaar: nog niet te koud, geen last van hooikoorts…en daarbij krijg je echt mooie uitzichten tijdens het hardlopen.

Mijn redenen

Beeld je es in: zondagochtend, de zon breekt stilletjes door. aan de horizon. Jij loopt daar en ziet de wereld ontwaken. De bomen zijn allemaal in warme kleuren gehuld: koper, rood, goud… Kan jij je een betere start van de dag voorstellen? Nu ik niet.  Wil je nog wat redenen?

regen en wind

De herfst is spijtig genoeg ook een seizoen waarin het kan regenen en flink waaien. Toch is die regen nog niet al te koud. Hij voelt heerlijk aan tijdens het hardlopen. Daarbij nadien geniet je eens te meer van je douche. Tja en die wind…ik zie die maar als extra training. Tegen de wind in trainen, geeft nadien altijd zo een geweldig gevoel van ‘ik heb het weer gefikst’. Daarbij heb ik ook mijn core nog eens extra aan het werk gezet met tegen die wind in te beuken.

Zachte temperaturen

Had ik al gezegd dat de temperaturen nu ideaal zijn om te hardlopen: niet te warm en nog niet te koud. Je hoeft nog geen twintig lagen bijeen te zoeken om te starten (oke drie dan). Je kan nog gewoon in een loopshirt en je driekwartbroek of short op pad. Zonder dat je een hele bevoorrading aan drank moet meezeulen omdat het zooo warm is.

hmmm…stamppot

De maaltijden worden tijdens de herfst meestal terug wat steviger. Zo staat er bij ons nu regelmatig stamppot op het menu. Heerlijk na een rondje rennen. Als je terugkomt van je training en je schuift aan tafel voor een stevige maaltijd, smaakt die eens zo goed. Daarbij je kan het wel gebruiken als je een uurtje tegen de wind hebt gebeukt.

Als je nu start met hardlopen, geef je je weerstand ook een flinke boost en maak je je lichaam winterklaar. Want, geloof me, tegen de winter ben je helemaal verkocht aan buiten te zijn en heb je een goede conditie, zodat je minder last hebt van die vervelende winterse koutjes.

Om in herhaling te vallen: maar die kleurenpracht nu..die is toch onbetaalbaar. Ik vind de herfst echt het ideale loopseizoen. Dus als je nog niet hardloopt, start er dan nu zeker mee.

Wie van jullie is ook #teamherfst? Zo niet: wat is je favoriete seizoen en waarom?

Ik lees het graag

Liefs

Linda