training cooling down
hardlopen

Wat na de training: cooling down en meer – 3 tips

After-trainingsroutine aka wat ik allemaal doe na mijn training.

Training erop = op zetel ploffen??? Think again. Net zoals je voordien je voorbereidt op de training, is wat je nadien ook belangrijk. Zeker na een intensieve training. Wat kun je dan zoal doen, hoor ik jullie vragen. Dus bij deze deel ik mijn routine voor na het hardlopen. 3 simpele tips die zorgen dat je harde werken effect sorteert.

cooling down

Je training zit erop. Je bent klaar. Wat nu? NIet direct volledig stoppen dus, het beste is dat je eerst nog een beetje uitloopt/wandelt. Zo doe ik het: ik maak mijn rondje altijd een beetje langer. Zo ben ik nog niet thuis als mijn rondje erop zit. Dan kan ik de laatste meters nog een beetje uitlopen en dan overgaan naar het wandelen. Na een tempotraining of interval is dit ideaal. Zo ben ik terug op adem als ik thuiskom. Ook ben ik dan wel voldoende afgekoeld.

Eet en drink

Ondanks dat ik altijd zeg drinken mee te nemen, gebeurt het wel dat ik niet voldoende gedronken heb onderweg. Dus als ik thuiskom, drink ik altijd een groot glas water. Je hebt gezweet en je dient je vochtbalans terug aan te vullen. Dit is voor een rustige training meestal voldoende. Na een intensievere is wat eten ook handig. Koolhydraten en eiwitten, hieruit dient je afterrun snack te bestaan. Mijn lievelingshersteldrank is mijn eigengemaakte chocomelk: sojamelk, cacaopoeder, chillivlokken en een beetje honing. Als het een zware training was, gooi ik er nog een banaan onder ook.

Rust

Oké, ik heb wel gezegd dat je niet direct op de bank moogt ploffen, toch heb je je rust ook nodig. Na je welverdiende douche en heerlijke snack is er nog één belangrijk ding wat je moet doen: heerlijk op de zetel ploffen en genieten van je prestaties.

Enne het rekken dan?

Ja ik hoor jullie al roepen: moet je niet stretchen na het hardlopen? Over de zin en onzin van rekken is al veel geschreven. Ik ben wel voorstander van het rekken, maar niet direct erna. Bij een training treedt er een beetje spierschade op. Dit dient eerst wat tijd te krijgen om te herstellen. Ook vooraf rekken vind ik niet handig. Je wil je spieren dan juist onder spanning hebben. Wel kan je voordien wat losmaakoefeningen doen en dynamisch rekken.

Niet dat je nooit dient te rekken. Rekken kan je gerust op een rustdag doen of zelfs enkele uren voor of na je training. Ik rek meestal op mijn rustdagen. En ja, soms durf ik wel es direct na een training te rekken. Maar dit is dan beperkt en eerder omdat ik voel dat mijn spier wat aan het verkrampen is. Dan werk ik ze nog wel een klein beetje los. Toch heb ik de laatste tijd een beter middel gevonden: onder een frisse douche kruipen en je benen afspuiten met koud water. Echt voor mij werkt dit perfect.

Wat doen jullie na het hardlopen?

Liefs Linda

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.