Vorige week zondag hadden we een familiefeest in restaurant De Baronie in Lovendegem. Voordien al contact opgenomen dat ik vegetariër was. Ook de voorspellende vraag weeral kunnen beantwoorden: eet je dan nog wel vis?? Nee dus. Benieuwd wat ik ging krijgen, omdat de website van het restaurant alleen maar vlees en visgerechten waren. Daarbij bestaat mijn schoonfamilie (dus het was bij de familie van Mario) uit allemaal vleeseters. Gelukkig was ik wel niet de enige die lastig deed. Mijn schoonzusje mag geen gluten, geen lactose…en ook geen fruit na het eten. Mario en zijn jongste broer hebben diabetes. Dus we waren al met 4 lastige klanten, de één al wat lastiger dan de ander.

Zoals elk feest begint het natuurlijk met een glaasje cava en hapjes. Deze hapjes waren echt aangepast. Zo kreeg ik andere hapjes dan de rest. Echt heel lekker en verrassend. Die van mijn schoonzusje heb ik niet zo gezien, maar bij haar was het meestal hetzelfde als de rest. Enkel het toastje en de saus ontbrak (was met room).

Dus het zal er allemaal heel belovend uit.

Aan tafel

Eenmaal aan tafel kon ik het menu bestuderen. Nu ja, wat de anderen gingen eten, dacht ik toen nog. Toen kwam het eerste gerecht (voor iedereen): asperges, hollandaise saus, brocollipuree en zalm. Mijn bord zag er niet veel anders uit, enkel de zalm ontbrak. Nu ja niet getreurd, ik lust graag asperges en de brocollipuree was lekker.

Dan was het wachten op de volgende gang..lang wachten. Eindelijk kwam de volgende gang: patrijsfilet, verschillende soorten worteltjes, erwtjes puree, champagnesaus, paddestoelen (welke weet ik niet meer) en kroketten. Wat was mijn bord? Simpel…enkel de groenten en de kroketten. Helemaal geen vervanging van de proteïnes weeral. Waarom kreeg ik geen paddenstoelen als vleesvervanging? Dit is toch niet een uitgebalanceerd vegetarisch bord, ging er door mijn hoofd.

dessert

Na weeral heel lang wachten,krijgen we ons dessert. Hier was het voor mij simpel: hetzelfde als de rest (creme brulee, chocolademousse, ijs, javanaise). Mario en zijn jongste broer krijgen fruit (huh??). Maar het ergste was mijn schoonzusje: zij kreeg ook fruit. Ondanks dat ze verteld had absoluut geen fruit als dessert. De garcon terug naar de keuken en kwam met de mededeling dat ze het niet doorgegeven had (wat dus wel zo is) en dat de kok niets als vervanging meer kon maken. Dit was toch echt een beetje afgang.

Mijn ervaring

Mijn algemene ervaring is dat er totaal geen echte rekening gehouden is met afwijkende eters. Vegetarisch is niet gewoon het vlees weglaten. Er dient ook voor vervanging of aanvulling gezorgd te worden. In plaats van zalm was een simpel gekookt eitjes genoeg, bijvoorbeeld. Of gaf mij ook wat paddenstoeltjes.

Voor mijn schoonzusje kon de kok toch vlug een sabayon maken bijvoorbeeld. Oké, misschien was er iets misgelopen met het doorgeven. Toch moet een restaurant in deze tijd wat meer uit hun mouw kunnen schudden dan enkel wat vers fruit als nagerecht. Dit is zeker voor diabetespatiënten eens zo belangrijk. Fruit zijn nog altijd suikers. Een suikervrije rijstpap of chocomousse had toch wat aangenamer geweest. Ook hier: er is zoveel meer keuze voor desserten dan enkel vers fruit.

Kleine tip voor iedereen

Daarnaast is er nog één klein ietsie pietsie dingetje wat me tegenstak. Dit heeft niet direct met het restaurant te maken maar eerder met mentaliteit van feestvieren. Voornamelijk over de tijdsduur. We zijn om 12u30 ongeveer gestart met eten. Het einde was pas pas rond 16u30. Absoluut een dikmaker, je lichaam krijgt niet echt een voldaan gevoel. Nu voor de meesten is dit geen probleem.

Voor diabetespatiënten zoals mijn man wel. Normaal als hij eet, dient hij zichzelf in te spuiten met insuline. Omdat door het eten zijn bloedsuiker stijgt en hijzelf dit meer kan regelen (hij heeft type 1, maakt geen insuline meer aan). Groot probleem met zolang tafelen dus…zijn suiker is dan bijna niet te regelen. Dus een warme oproep om op feesten met diabetespatiënten toch wat het eten te bundelen. Het hoeft natuurlijk niet allemaal achter elkaar. Maar zorg dat voorgerecht en hoofdgerecht wat sneller na elkaar komt, laat dan wat pauze voor het dessert.  Of vraag het de persoon wat hij het liefst heeft. (nog beter zelfs)