Na een lang gesprek met de dokter, weet ik nu wat me genekt heeft zondag. Niet mijn voorbereiding, want ik had toch ietsje pietsje verder of vlotter moeten zijn. Het was eerder een cocktail met 3 ingrediënten die het me zo moeilijk maakten en zorgden voor het akelige einde. Astma, hooikoorts (allergie) en hitte…de perfecte combinatie voor een opgave. Niet dat ik me daarmee wil zeggen: ik had het gekund. Toch een beetje meer inzicht gekregen.

Wat verduidelijking

Eerst en vooral wil ik nog wel iets rechtzetten: mijn voorbereiding was niet optimaal, toch hadden die eerste kilometers vlotter moeten gaan. Als ik 2 weken voordien vlot de 10 miles van Brussel kan lopen, zouden die eerste kilometers van de marathon toch gelukt moeten hebben. Volgens de dokter is het vooral een combinatie van mijn astma, hooikoorts en daarbovenop die hitte die me de das omgedaan heeft.

De week voorafgaande had ik al heel veel last van mijn hooikoorts, hierdoor waren mijn longen 9 op de 10 al geïrriteerd. Dus zondag kwam daar nog de hitte bij, met het tekort aan zuurstof in de lucht (waar bleef dat onweer). Dit merkte ik vanaf de start. Ik lette op mijn ademhaling, toch had ik moeite om diep adem te halen. Gevolg: mijn zuurstofopname was niet optimaal. Daarbij kwam dat ik het echt te warm begon te krijgen. Ondanks dat ik ging wandelen, was ik toch over het punt waardoor ik een astma-aanval kreeg.

Misschien niet, misschien wel

De dokter heeft me ook gerust gesteld in verband met mijn conditie: die is goed..misschien niet helemaal marathonklaar. Dat is een beetje moeilijk te zeggen. Hadden de omstandigheden beter geweest, dus geen hooikoorts en hitte, had ik misschien ook wel ergens gestrand. Dat zal ik nu wel nooit weten.

Het nieuwe plan is klaar, de datums ingevuld…nu gewoon rustig trainen, medicamenten goed gebruiken en dan komt alles wel in de saccoche.

Liefs Linda

ps mijn eerst volgende optreden (euhheum) wordt de Great Breweries …25 km wel te verstaan he (3/6/2108)