hardlopen

Hardlopen en hooikoorts: help, daar zijn de pollen weer

Joepie de lente is in het land….Help daar zijn de pollen ook weer. Hier gaan we weer dus: genies, gesnotter…en moe. Ik ben absoluut voorstander van de lente en de zomer. Enkel mijn hooikoorts maakt dat ik er minder kan van genieten dan ik wil. Zelfs mijn hardlopen lijdt eronder. Tranende, pikkende ogen, loopneus en vermoeidheid, dit heeft geen goede invloed op mijn hardlopen. Wat doe ik eraan?

Hooikoorts dus

Ik vermoed dat iedereen wel weet wat dit inhoudt en niets te maken heeft met echte koorts. Ik ben dus spijtig heel allergische voor verschillende (echt een hele waslijst) pluisjes en pollen in de lucht. Berkenpollen is nu mijn grootste probleem, binnenkort duiken de graspollen op…zo blijven we bezig. De symptomen van hooikoorts zijn:

  • Loopneus en/of verstopte neus
  • Niesbuien
  • Tranende ogen
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Kriebelhoest
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn

Dus dit is de waslijst van ongemakken waarmee ik nu te kampen heb. Dit is geen pretje als je aan het trainen bent volgens één of ander schema voor één of andere wedstrijd of evenement.

Natuurlijk wil je, net als ik, blijven hardlopen. Als eerste is het dan wel belangrijk om te weten waar je allergisch aan bent. Dus ga eerst eens langs de dokter. Dit heb ik dus lang geleden ook al gedaan en zo heb ik aangepaste medicijnen gekregen: antihistamine en een neusspray. Dit helpt een beetje. Toch moet ik nog wat andere aanpassingen doorvoeren om netjes te kunnen blijven hardlopen.

Douchen en wassen

Dit klinkt misschien stom. Maar het eerste wat ik altijd doe na mijn trainingen is onder de douche springen en loopkledij in de wasmachine. Tijdens het hardlopen, zijn al die stomme pollen in haren en kledij gekropen. Dus die wil je niet in huis gaan rondstrooien he.

Pas je trainingen aan

Ik kan dit echt niet genoeg herhalen: je schema is een leidraad, geen heilig object dat je kost wat kost moet volgen. Als je last hebt van benauwdheid of vermoeid bent, ga dan zeker niet die zware intervaltraining. Ga voor een rustige training of neem wat meer rust.

Kies je omgeving

Natuurlijk is het hardlopen in de bossen heel fijn en mooi. Maar daar bevinden zich spijtig genoeg heel wat pollen. Dus plan je route niet helemaal door bosrijke en landelijke gebieden.

Daarnaast lees je ook wel eens te gaan lopen in een regenbui. Spijtig genoeg werkt dit niet voor mij. Bij de eerste druppels die op de bomen vallen, komt er door die beweging juist meer pollen vrij. De regen zorgt dat die sneller vallen. Na een bui, zeg je dan, tja dan heb je het probleem dat de pollen weer vrij kunnen rondvliegen he.

Last, but not least…draag een zonnebril

Zoals jullie al gemerkt hebben, ik draag bijna altijd een zonnebril op mijn snoet. Een bril beschermt je ogen$ tegen de pollen. Nu ja een beetje toch, maar door die zonnebril ziet niemand je tranende rode ogen.

Zo probeer ik het pollenseizoen dus te overleven. Natuurlijk treedt er ook een beetje gewenning op. Bij de eerste piek heb ik ontzettend veel last ervan. Toch past mijn lichaam zich aan…als ik netjes mijn medicatie gebruik natuurlijk.

Wie van jullie heeft ook hooikoorts? Hoe uit zich dat bij jullie? Hebben jullie nog andere tips?

Liefs

Linda

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.