Algemeen

Finally Fit stelt voor: Funrunners Turnhout

Tijdens mijn training kwam ik regelmatig een bende toffe vrouwen tegen. Het viel direct op dat ze voor hun plezier liepen. Gewoon gezamenlijk in groep. Gelukkig bestaat er facebook en ik kreeg door dat ze mij al een tijdje volgden. Dus werd het tijd om eens wat meer info over die groep te krijgen: Fun Runners uit Turnhout. Een klein interviewtje met drie toffe madammen: Anja, Annick en Cindy

Kunnen jullie eerst in het kort vertellen wat de Fun Runners juist zijn?

De Fun Runners zijn een loopgroep uit Turnhout. Wij trainen elke dinsdag en donderdag van 19u – 20u. We spreken telkens af aan de piste waar we ook de kleedruimtes en douches ter beschikking gesteld krijgen van de sportraad van Turnhout.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Fun Runners op te richten? Hoe is het dus ontstaan?

Wij zijn drie collega’s die alledrie met hardlopen bezig waren, wel ieder op zich. Anja en Annick waren op zichzelf gestart om een start-to-run. Cindy daarentegen liep al iets langer en kan al langere afstanden aan. We besloten de handen in elkaar te slaan en een loopgroepje op te richten om andere ook te overtuigen om te gaan hardlopen. De naam was heel simpel gevonden We maken alle drie graag plezier en dus was de naam Fun Runners redelijk voor de hand liggend. Ondertussen zijn we zelfs al een feitelijke vereniging.

Wat maakt het hardlopen bij de Fun Runners zo speciaal? Waarom raden jullie het aan om bij de Fun Runners te komen hardlopen?

Zoals de naam al verraad: fun staat bij ons centraal. Wij zijn niet competitief gericht. De tijd maakt niet uit bij ons. Welke kilometers je ook wil lopen, maakt voor ons niet uit. Ben je tevreden met 5 km? Geen probleem. Wil je liever voor de 10 miles gaan? Dit kan ook gerust. Voor ons telt maar 1 ding: het uitlopen is belangrijker dan de tijd die je erover doet.
De Fun Runners zijn een toffe hechte loopgroep, waarin we het plezier voorop stellen. Het plezier voor het hardlopen maar ook het plezier in het algemeen. Zo wordt er heel wat afgelachen tijdens de trainingen. We willen dat iedereen zich goed voelt in de groep. Niemand wordt uitgesloten. Wij staan open voor iedereen.

Hoe verlopen de trainingen? Lopen jullie in groep of starten jullie gezamenlijk en dan ieder voor zich in zijn eigen tempo?

Wij lopen altijd in groep en toch ieder zijn eigen tempo. Je zal denken hoe doen ze dat (euhm ja dat vraag ik me wel af). Dit is onze methode: wij vertrekken in groep. De mensen met een sneller temp lopen vooruit maar draaien geregeld terug naar de mensen met een rustiger tempo om zo toch weer samen te lopen. De mensen met een sneller tempo doen zo hun training omdat we dit zo afgesproken hebben en toch in groep blijven is voor iedereen leuk en aangenamer lopen

Hoe doen jullie het dan op wedstrijden en evenementen?

Tijdens de wedstrijden of evenementen wordt er wel in eigen tempo gelopen. Voor de wedstrijd/evenement spreken we altijd af zodat we elkaar nog succes kunnen wensen. Nadien drinken we nog iets en delen we onze ervaringen en problemen die we misschien tegengekomen zijn: lastig parcours, krampen, …Natuurlijk dienen deze momenten ook gewoon om gezellig bij te kletsen.

Het is al eens ter sprake gekomen, maar kan je nog eens meegeven wie allemaal terecht kan bij de Fun Runners.

Iedereen kan bij ons terecht. Jong, mensen op leeftijd, mensen met een mentale beperking. Wij hebben een groep van 0 tot 5 km, van 5 – 10 km en we gaan ook een groep oprichten van 10 tot 15 km. Ieder op zijn eigen tempo en telkens in groep zoals voordien reeds uitgelegd.

kan je misschien ook nog meegeven waar we de Fun Runners dit jaar mogelijk aan het werk kunnen zien?

Wij doen vooral de lopen van het criterium “De Noordloper”. Dat is een organisatie van de sportregio Noorderkempen in samenwerking met de gemeenten Arendonk/Baarle-Hertog/Beerse /Hoogstraten/Lille/Malle/Merksplas/Oud-Turnhout/Ravels/Rijkevorsel/Turnhout/Vosselaar.

Maar ook Olmense Zoo Run, 11trial in Turnhout, de Sahara City Run zitten in onze geplande evenementen. Tevens gaan we deelnemen aan Air games in het Zilvermeer wat een heel ander concept is dan enkel een loopevenement. Op facebook en op onze website loopgroepfunrunnersturnhout.weebly.com kan je onze planning in de toekomst volgen. Hier vind je ook foto’s van onze reeds gepresteerde loopactiviteiten. Neem gerust eens een kijkje !! (echt doen hoor, een echte aanrader)

Nu we de groep een beetje kennen, ben ik toch wel nieuwsgierig naar de drie oprichtsters. Dus tijd voor wat persoonlijke vragen.

Jullie hebben al een tipje van de sluier gelicht voordien, maar hoe zijn jullie gestart met het hardlopen?

Anja: Ik wou iets aan mijn conditie doen en eigenlijk ook wel wat kilootjes minder wegen . Zo heb ik mij in mijn eentje aan de start to run gezet. Dit was niet altijd gemakkelijk om vol te houden maar door de steun van mijn vrouwke en mijn kinderen toch volbracht en gelukt. Ondertussen heb ik zelfs de loopkriebels doorgegeven aan mijn kinderen die ook mee lopen. (hé, dit herken ik voor een stuk)

Annick: Helemaal op mezelf getraind via start to run om de 5 km dwars door Turnhout mee te doen. Uiteindelijk met de loopgroep blijven lopen.

Cindy: Ik sportte graag maar sommige sporten zijn duur in uitrusting die je nodig hebt. Dus had ik besloten om te lopen. En uiteindelijk was het leuk en hoe meer ik liep, hoe meer ik wou lopen. (hihi, dat laatste klinkt me bekend in de oren)

Wat motiveert jullie om te hardlopen? Waarom doen jullie het graag?

Anja: Ik loop graag omdat het je conditie verbetert. Daarbij zorgt het lopen dat je je kopje leegmaakt en tegelijkertijd kan je genieten van de natuur. Je kan het overal doen. En na het lopen krijg je telkens een energie boost.

Annick: Het maakt je hoofd leeg, je krijgt er energie van en je wordt fitter.

Cindy: Omdat het mij een vrijheid geeft en mijn hoofd helemaal leeg maak

Misschien vanzelfsprekend, maar hoe lopen jullie het liefst: in groep of alleen?

Cindy/Anja/Annick: Het liefst in groep. Je kan mekaar aanmoedigen. In groep zet je door, je wilt niet opgeven. Ook tijdens de winterperiode is het vlug donker en qua veiligheidsgevoel geeft in groep lopen ook een goed gevoel.

Een antwoord dat ik verwacht had natuurlijk. Hierbij wil ik jullie dames nog eens hartelijk bedanken voor het heerlijke interview. Doe zo verder.

Willen jullie meer info over de Fun Runners, neem dan zeker eens een kijkje op hun site loopgroepfunrunnersturnhout.weebly.com of hun facebookpagina facebook.com/loopgroep-fun-runners

Nog een kleine primeur als afsluiter: Finally Run en de Fun Runners gaan samenwerken.

Liefs

Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.