Elke seizoen heeft zijn charme, maar de herfst is absoluut mijn favoriete loopseizoen. De bossen en parken veranderen in een prachtig kleurenpalet. Ook kondigt de herfst het einde van mijn hooikoorts aan, hier ben ik zeker niet rouwig over. Daarnaast heb je in de herfst ook nog veel kans op wat mooie dagen en de temperatuur verandert naar de ideale looptemperaturen. Natuurlijk brengt de herfst ook het verkorten van de dagen mee, dus we gaan meer en meer in het donker gaan lopen. Daarbij kan het in de herfst hevig regenen en stormen. Nu ja van een goede storm kan ik wel genieten, maar ik denk dat niet iedereen met dit veranderend seizoen zijn hardloopschoenen graag aanbindt.

 

herfst hardlopen

 

Omdat ik denk dat het hardlopen in de herfst echt zalig is, geef ik je wat tips. Zodat jij ook kunt de herfst als loopseizoen kunt appreciëren. Met deze tips wordt het hardlopen in de herfst poepsimpel en heb je geen reden meer om niet te lopen.

Mijn tips:

val op

Zoals ik al vertelde de dagen worden korter. Dus er is minder zonlicht om in te hardlopen. Dus kijk je lampjes na en controleer dat je voldoende reflectie materiaal hebt. Natuurlijk moet je dit ook aandoen als je gaat hardlopen. Een kleine raad als je in de avond gaat hardlopen: ook al start je in het licht, neem toch maar je lichtjes en/of reflecterende bandjes mee. Het is sneller donker dan je denkt. Dit telt evengoed andersom: vertrek je ‘s morgens, schemert het nu …dan kunt je het beste ook je lampje meenemen.

juiste kledij

De temperaturen zijn nu wel ietsje frisser, maar eigenlijk benaderen ze, vooral in het begin van de herfst, de ideale looptemperatuur. Dus kleed je zeker nog niet te warm. De regel is dat je het wat frisjes moet hebben als je start. Investeer in dit seizoen nog wel in een goede wind en/of regenjack. Want het weer is nu heel onvoorspelbaar.

opwarming

Oké, normaal moet je dit altijd doen. Ook in de zomer en toegegeven ik bezondig me ook hieraan: dit doe ik in de zomer niet echt. Nu het frisser wordt, is het tijd om de opwarming terug op te waarderen. Een paar minuutjes voor je de deur uitgaat wat dynamische stretchoefeningen en je spieren zullen je dankbaar zijn.

stel een doel

Merk je dat door het korten van de dagen, je zin om te hardlopen afneemt? Stel jezelf dan een doel, zoek een leuke wedstrijd in het voorjaar. Zo heb je weer iets om voor te werken. Want de sleutel tot succes in het hardlopen is consequent blijven trainen.

Let op voor vermoeidheid

Vaak is het najaar wat drukker: de vakantie is officieel voorbij. Zorg dat je voldoende rust neemt. Als je inlevert op je slaap gaat je weerstand snel achteruit. Hardlopen is goed voor de weerstand, maar vergeet niet dat na een training je weerstand juist wat lager is.

Als je merkt dat je vermoeid bent, pas je trainingen dan aan. Probeer toch nog wel regelmatig te lopen, maar trager. Beter een slome 4 km dan een snelle 5 km.

Eet voldoende fruit en groenten

In deze maanden wordt er dikwijls gezellig getafeld. Niets mis mee. Maar zorg ook dat je voldoende groente en fruit blijft eten. De meeste hardlopers kennen het nut van koolhydraten en eiwitten. Toch halen we ook nog heel veel uit onze groenten en fruit: vezels, mineralen en natuurlijk ook vitamines. Die hebben we allemaal nodig voor onze weerstand.

Zo nu heb je geen reden meer om niet te lopen in de herfst. Geniet van die mooie seizoen met al zijn verschillende kleuren en paddenstoelen.

Veel loopplezier

Linda