Algemeen

Dwars door Turnhout 2017: verbetering of toch niet?

Dwars door Turnhout..eerst was ik het niet van plan. Omwille van mijn ‘heilige’ trainingsschema en de saaie route. Nu ja voor mij saai, want ik train hier meestal. Maar dan zag ik dat het parcours aangepast was. Zou ik het kunnen afwijken van mijn schema en toch vlug een training omwisselen met een ‘wedstrijd’?

Na een tijdje gedubd te hebben, besloten om mijn training 16  km – zone 3 te vervangen met Dwars door Turnhout 10,9  km. Zo gezegd, zo gedaan ..dacht ik. Toen zag ik wat voor parcours het geworden, begon ik wel een beetje bang te krijgen. Hoe ga ik deze editie op wedstrijdtempo kunnen lopen? Waar sturen ze ons begot nu allemaal door?

Op de blog van Peter De Groof (peterdegroof.com)  had ik onlangs een geweldig artikel gelezen: 5 stappen voor een dwars door turnhoutnieuw PR. Inspirerend voor mijn onzekere ik. Dus heb ik wat van hem overgenomen en zelf wat aangevuld. Zo had ik mijn eigen stappen om toch mijn record te verbreken. Want ik had er echt geen goed oog in met al die stomme straatjes.

Voorbereiding

Zoals meestal staat of valt alles bij de goede voorbereiding. Meestal maak ik me hier al druk voor het aankomende. Dus heb ik me voorgenomen om het helemaal anders aan te pakken deze keer. ‘s Ochtends naar de winkel en dan gewoon bankhangen. Zodat ik uitgerust aan de start kan verschijnen. Avondlopen zijn mijn ding niet, waarom snap ik eigenlijk niet. Want ik train toch meestal ‘s avonds. Nu wou ik voor mezelf eens bewijzen dat het me wel kan lukken.

Nog een belangrijk ding: nummer ophalen. Oke ik woon bijna aan de start (600m ervan ongeveer) en dus een kleine kilometer van het eventsplein, toch besloten om vroeg onze nummer gaan te halen. Zo kon ik op mijn gemak wat foto’s nemen en kon ik nog eerst terug naar huis om rustig de laatste dingen in orde te brengen.

De laatste momentjes voor de start.

Eten voor een wedstrijd..altijd moeilijk voor mij. Daarom heb ik deze keer besloten om een energiesmoothie te drinken 2 uur voor de start en goed te drinken. Dan rustig naar de markt gewandeld om de start van de andere wedstrijden te bekijken. Dat goed drinken, was missen niet een goed idee, want ineens moest ik dringend plassen. Ik kon kiezen voor de dixi’s of vlug 600meter wandelen voor mijn eigen toilet. Wat heb ik dus gedaan? Jep vlug naar huis dus. Juist voor de start heb ik wel vlug de dixi toch maar gebruikt.

Dan de startbox in en vertrekken…

Dwars door turnhout – het lopen

Nu ja, echt dwars door was het niet. Een kleine lus rond onder de Grote Markt en dan terug naar de vaart. Maar het was eens wat anders dan direct naar de vaart en het Bels lijntje te lopen. Voordien had ik het gevoel dat het een combinatie van urban trail en dwars door zou worden. Oke we liepen niet door gebouwen, wel wat kleine straatjes.

Na de start ging het direct de Gasthuisstraat in en dan direct het Hofpoortje in. Hier heb ik vroeger heel wat tijd doorgebracht. Of het een ideaal baantje om te lopen, betwijfel ik nog ten zeerste. Vooral de straatje daarna: de Driezenstraat. Jep de straat ligt er nog altijd zo slecht bij als voordien. Daarna ging het naar de Heilig Hart kerk. Hier lopen we rond en dan richting Kruishuisstraat en dan terug naar Vianenstraat (hier heb ik als kind en tiener gewoond). Hier zagen we een brandweerman in volle uitrusting lopen (28kg is me verteld). Diep respect voor die brandweerman.

HELD

Vertrouwd

Richting tuin van het Heilig Graf, wat ging dat brengen? Ik was er nooit geweest, dus heel benieuwd. Spijtig genoeg was ik vooral bezig met te zorgen dat ik niet te snel ging dat ik vergeten ben rond te kijken. Nu kwamen we in straten waar ik in de winter heel veel loop. In plaats van de stoep, kon ik nu eens op de baan lopen. Wat de meerwaarde was dat lusje rond parking Meulenberg, weet ik niet. Maar het komt misschien ook omdat het voor mij zo vertrouwd allemaal is.

Terug op de markt en dan richting Kasteeltje, ook hier deden we rondje en zagen we de finish al eens. Dan ging het richting de vaart waar juist voordien de eerste drankpost was. Toevallig wonen daar ook vrienden van ons en  zo hadden we onze eigen bevoorrading. Handig, want ik heb al gemerkt dat water onderweg niet ideaal voor mijn maag was.

nog altijd op schema

Nu kwam het erop aan, de fietsbrug nu zorgen dat ik me niet vergaloppeer. Me concentreren op mijn ademhaling en mijn hartslag. Daarbij een beetje gas terug nemen, want ik maak meestal de fout bergop te sprinten. Op de fietsbrug zag ik dat er nog een boel renners achter me waren. Dit deed wel veel deugd. Ik was goed bezig en lag goed op schema.

We waren weer op het oude parcours beland: het Bels lijntje. Ik kon nog altijd lopers inhalen, wat goed is voor het moreel. Want lopen gebeurt ook mentaal. Zolang het in het kopje goed zit, lukt met meestal. Toch ging het tempo ietsje naar beneden na het Bels lijntje. De oorzaak was te wijden aan dat ik mijn voetje een beetje verzwikt heb op een steentje. Rustig blijven was de boodschap. Het begon stilletjes weer te gaan. Maar dan kwam de Veldekensweg, niet een mooi glad baantje. Dus rustig lopen en kijken waar ik mijn voeten zet.

De tweede bevoorrading, die was echt wel welgekomen. Niet om te drinken hoor, maar om afkoeling. Want het was niet zo heet als vorig jaar, maar toch wel heel warm. Vlug een bekertje aangenomen en over mijn hoofd gegoten. Zo en nu me volledig richten op die laatste kilometers.

Supporters

Richting het water, kwamen we wel een meisje tegen wat ik graag tot de beste supporter wil benoemen. Wat een enthousiasme: applaudisseren en echt de lopers aanspreken met zo een enthousiasme dat je vanzelf sneller ging lopen met een grote smile op je gezicht.

De toeschouwers aan de Nieuwe Kaai verdienen een mooie tweede plek. Over heel de lengte zat er volk. Constant werden er aanmoedigingen geroepen. Zo heb ik heel goede gehoord, maar ook slechte. Hoe dichter dat we kwamen, hoe meer we het te horen krijgen: je zijt er bijna…Alsof we dat niet doorhadden. Natuurlijk zijn er grappenmakers die zeggen: je moet nog es.

Vlug tussendoor:

Het is niet dat ik niet reageer dat ik jullie supporters niet wil horen. Ik ben blij dat jullie er zijn en jullie aanmoedigingen geven me vleugels. Maar ik ben vooral bezig met: ik ben mijn record aan het verbreken, nog even doorzetten… Dus een klein tip voor als je nog es bijna aan het einde staat en niet goed weet wat te roepen naar de lopers: roep gewoon dat ze sterk bezig zijn…dat doet het altijd.

Sterk finishen

Zoals gezegd: ik was er bijna en een nieuw pr lag binnen handbereik. Dus toen ik de laatste meters inging toch nog een kleine versnelling zodat ik zeker mijn record ging hebben. Daar was de finish, ondanks dat er weer geen spreker aanwezig was en ook geen fotograaf of zo, was er nu nog wel veel volk langs de kant. Yes..dat was het enige wat door mijn hoofd ging toen ik de finishlijn passeerde.

Stappenplan werkt

Een plan van aanpak maken heeft me wel geholpen, zowel in de voorbereiding als tijdens de wedstrijd. Ik had het allemaal voordien al eens overlopen in mijn hoofd. Heeft me dit geholpen of was het mijn training? Ik vermoed beiden. Wat ben ik blij dat ik mijn 10 km weer verbeterd heb. Dit geeft me veel moed voor mijn marathon. Vooral omdat ik de dag nadien me nog redelijk fris voel. Ja ik had dus dieper kunnen gaan..er zat nog meer in. Toch heeft dit plan mijn verwachtingen voor de marathon in positieve zin beïnvloed.

Nog een kleine gedachte over dwars door Turnhout

Dwars door Turnhout, een evenement dat me nauw aan het hart ligt. Toch denk ik dat er nog wat werk voor de boeg is om het echt tot een succesverhaal te maken. Want ondanks dat het bij een grote organisatie zit, heb ik het gevoel dat ze het een beetje verwaarlozen. Vooral voor degenen die wat later aankomen.

Het parcours is al een verbetering, maar ook hier blijft nog ruimte om te groeien. Ze hebben al wat meer van het centrum opgenomen. Maar ik vond niet alles even geschikt. Er waren ook stukken die ik eerder een plek in het parcours zou geven zoals bv de Zeshoek.

Desondanks vond ik het een geslaagde editie, mede omdat ik mijn pr weer verbeterd heb. Een echte aanrader voor als die grote evenementen je wat te druk zijn.

Wie weet zie ik jullie hier volgend jaar ook.

Liefs

Linda

[foogallery id=”1756″]

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.