Zoals beloofd, ging ik jullie eens meenemen langs mijn favoriete loopplekjes in Turnhout. Omdat het er in feite zoveel zijn, heb ik besloten om verschillende trainingsroutes van mij te delen. Vandaag de eerste route, die ik ingedeeld heb in twee lussen. Eentje van 12 km en een lusje van 8 km, dus een totale route van 20 km. Maar met genoeg mogelijkheden om extra lussen te maken of afkortingen te doen.

(Een paar extra lussen en afkortingen heb ik wel getekend op de kaart, maar zijn niet beschreven. Indien gewenst, kan je altijd me een berichtje sturen. Dan bezorg ik je route van de lus/afkorting)

Deze lussen nemen jullie mee langs de Turnhoutse Vaart en het vennengebied, een natuurgebied van meer dan 100 hectare. Dus voldoende speelruimte om te lopen me dunkt. (linken van 12 en 8 km staan onderaan)

De Gebieden

Het Turnhouts vennengebied

Het vennengebied is een belangrijk heidegebied in Vlaanderen, met waardevolle vennen en heide. Samen met de Kalmthoutse heide, de Liereman, verschillende militaire domeinen en de Kampina in Nederland, vormt het Turnhouts vennengebied een restant van wat ooit één uitgestrekt heidelandschap was. Voor meer info:natuurpunt Turnhouts vennegebied

Ik loop hier super graag omwille van de uitgestrekte landschappen en de natuurpracht. Ook kan je veel dieren, wel vooral vogels, aantreffen. Het natuurgebied wordt ook bewoond door ‘speciale’ koeien, geiten en schapen. Hier in de vroege ochtend lopen is gewoon zalig, de geuren en kleuren zijn schitterend.

De Turnhoutse Vaart

Nu ja, eigenlijk is de juiste naam: kanaal Dessel-Schoten. Maar iedereen noemt het gewoon de Vaart. Langs het water is het meestal een gezellige drukte van fietsers en andere lopers. Toch loop ik hier graag. De meeste trainingen starten hierlangs. Het water brengt me meestal tot rust.

Bels Lijntje

De ideale verbinding tussen het vennengebied en de vaart. Dit is een oude spoorlijn van Turnhout naar Tilburg. Die bestaat al lang niet meer. Nu is het een fietsroute, dus op mooie dagen is het wel lastig hier te lopen. Want dan is het redelijk druk met fietsers.

 

 

Het startpunt

Nog even een route beschrijving hoe je aan het startpunt kunt geraken. De auto kan je daar gemakkelijk parkeren op de parking van de Miranneau of aan de baan. Zoals gezegd is het allemaal in Turnhout te doen. Tot daar zal je er wel geraken hoop ik. Eenmaal van de snelweg, aangekomen aan de ring, ga je naar rechts, richting Ravels – Baarle Hertog. Je blijft de ring volgen tot hij stopt, juist voorbij de brug. Hier ga je links en kom je uit bij Brug 1 (Oude kaai) Koningin Elisabethlei.

Lus 1 – 12km


Vertrekken doen we aan brug 1, de Oude Kaai dus. Hier lopen we richting Ravels. We passeren hier de ‘kaviaarbank’ met aan de overkant de kaviaarkwekerij. Soms kan het hier wel redelijk stinken, naar mijn mening. Maar ik vind de bank echt wel tof gedaan. De gebouwen aan overkant zijn nu niet moeder mooiste.

Na een kleine 2 km komen we aan de voetgangersbrug. Ideaal natuurlijk voor aan de andere kant te geraken. Aan de overkant is het ook mooi lopen, maar wij gaan nu naar rechts. (1) Zo passeren we aan de linkerkant een manege en recht hiertegenover draaien we het baantje rechts in.

Dit baantje brengt ons langs de Dombergheide, voor degene die van avontuur houden, kunnen zich hier uitleven. Allemaal kleine baantjes, klimmen over omheining (het mag), oppassen dat je niet in moeras loopt… Het is niet echt groot, maar wel heel mooi. Nu laten het rechts liggen en lopen we door tot we aan een kruispunt komen. Recht is hier een aardbeienkwekerij en een beetje verder kun je heerlijke ijsjes eten.

Hier gaan we naar links (2) en lopen we naar het bels lijntje. We passeren hier ook weer een klein natuurgebied (Klein Kuylen). Je kan ook hier door lopen, wel oppassen voor de ‘wilde’ koeien. Juist voor de grote baan kom je het Bels Lijntje tegen. Hier gaan we naar rechts (3).

Een kleine waarschuwing is hier wel op de plaats: het gaat een lang recht stuk zijn. Toch raad ik aan je ogen goed de kost te geven en rond te kijken. Je verbaast je wat je kan ontdekken. Tegen het einde komen we aan 1 van de mooiste stukjes van het Bels Lijntje (volgens mij toch): de uitkijktoren en grote waterplassen. Als je even tijd hebt, raad ik je zeker aan om de trappen te beklimmen en van het uitzicht te genieten.

We lopen nog een stukje verder tot we aan het kruispunt komen (je kan hier kiezen om op heb Bels lijntje te lopen ofwel de wandelweg ernaast). Aan het kruispunt is het links (4), dan op de grote baan weer rechts. Ik heb geprobeerd drukke banen te vermijden, maar we zullen een paar meter deze baan moeten volgen. Zodat we ze kunnen oversteken om links een baantje in te draaien.(5)

We bevinden ons nu achter het Zwart Water. Na een kleine 100 meter zie je links  de vennen. Ook hier bestaat de mogelijkheid om deze wei te betreden (pas ook hier op voor ‘wilde koeien’). Maar ik volg netjes de weg. Deze leidt ons naar weer een, iets kleinere uitkijktoren. Hier kijk je uit over het Zwart Water. Als je voordien door de heide gegaan bent, kun je hier uit komen. Ik heb dit nog wel niet gedaan…zo avontuurlijk ben ik niet. We vervolgen onze weg door aan de uitkijktoren (6) links te gaan en dan direct de eerste baan rechts.

Ondanks dat ik zo mijn best gedaan heb om binnen Turnhout te blijven, gaan we nu eventjes toch de grens over. Je kan natuurlijk binnen Turnhout blijven, als je door de weilanden en zo gaat lopen. Maar dan mis je wel een mooie picknick plaats met een ‘gedichten’steen. Deze bereiken we als we  aan het kruispunt naar links gaan (7).

Als je dacht dat de vorig wegen lang waren, heb ik een spijtige mededeling: deze is lang, maar dan ook heel lang. Geniet van je omgeving zou ik zeggen, want de uitzichten zijn hier weids. Na een kleine kilometer zijn we wel terug in Turnhout.

Deze lange weg brengt ons naar de ‘Nieuwe bossen’, waar we langs het Peerdesven gaan lopen. Kleine waarschuwing: hier kunnen veel dazen, of dazeriken of hoe je die vervelende steekdingen ook wil noemen. Eenmaal we meegedraaid hebben met het Peerdesven, (8) gaan we aan het einde van de baan naar rechts.

Het Boones Blik ligt nu te wachten op onze doortocht. Rechts ga je een oude blekerij met gracht zien. Dit is in prive bezit, dus je kan het enkel van de straatkant bewonderen. (9) Eenmaal aangekomen aan de baan, gaan we rechtdoor. Langs rechts gaan we nu de Stadsboerderij en de zelfoogsttuinen passeren.

Hier voorbij gaan we naar links (10). Deze weg neemt ons mee onder het Bels lijntje. Juist daar voorbij gaan we naar het jaagpad (11) en zijn we terug aan de vaart. Nu bevinden we ons aan de andere kant van brug 1. (links van ons).

Voor degenen die 12 km genoeg vinden, gaan nu naar links en komen terug aan het beginpunt uit. Voor degenen die een extra lus willen maken (of enkel 8 km) die gaan nu naar rechts. Als je hier wil starten, ga je aan brug 1 dus direct richting Nieuwe kaai (12).

Lus 2 – 8 km

Zoals gezegd, je loopt dus weer op het jaagpad langs de Vaart. We passeren hier nu ook de nieuwe fietsbrug die het Bels lijntje  met het centrum van Turnhout verbind. Maar we lopen naast het water en zien aan de overkant de Nieuwe kaai opduiken. ‘s Avonds is het heerlijk hier te lopen, alles mooi verlicht. Als we aan de baan komen, steken we gewoon over ((13).

 

 

Wij blijven naast het water lopen tot we onder de brug zijn geweest. Hier nemen we het baantje dat van de vaart weggaat (14). Als je goed kijkt, zie je hier 3 bunkers. Dit zijn de vleermuizenbunkers :-).

 

We vervolgens ons weg en aan de splitsing (15) gaan we rechts. Na een paar 100 meter gaan we het eerste baantje rechts. Het lijkt dat we op een erf komen, dit klopt grotendeels (16). De weg loopt over de parking van de biologische boerderij de Wieltjeshoeve. We blijven de weg vervolgen totdat we aan de grote baan komen.

Let goed op bij oversteken, want het is een drukke baan. We gaan direct rechts en het weggetje links (17). Links van ons bevindt zich het kerkhof. We blijven rechtdoor lopen we een toren zien.(18) Hier gaan we links. Pas  op want er zijn twee baantjes links: ééntje komt van dezelfde kant als wij. De ander (die wij nodig hebben) vervolgt gewoon de weg.

Na een tijd komen we weer aan het kruispunt met rechts het Boons Blik (19). Nu gaan we rechtdoor. Tot een bepaald moment komen we weer aan het Bels Lijntje.(20) Hier gaan we rechts en volgen het Bels Lijntje terug tot de Vaart. Daar aangekomen gaan we links en komen we terug uit aan Brug 1.

De linken

Zoals je gemerkt hebt in de tekst, heb in af en toe verwijzingen gebruikt. Als je de link opent, staan die hier ook vermeld.

Lus 12km

Lus 8km

Als je de route(s) geprobeerd heb, hoor ik graag wat je ervan vond.

Alvast veel loopplezier

Liefs Linda