Smart-Sport heeft een sportdrank uitgebracht namelijk de Smartmix en natuurlijk wou ik deze wel eens testen. Nu toevallig had ik nieuwe schoenen nodig. Stonden daar toch niet de beruchte potten. Vlug een pot aangeschaft en ik kreeg er nog een drinkbus bij. Die viel al direct in de smaak door de kleur. Maar wat is nu Smartmix en werkt het voor mij?

De beruchte Smartmix

Volgens de website van Smart-Sport:

SmartSport maakt het u makkelijk en voordelig en creërt in samenwerking met Evivita de eerste complete trainingsmix voor en door duursporters. De mix bevat alle essentiële supplementen, en dit met respect voor zuivere topkwaliteit, werkzame dosis en synergie tussen de verschillende bestandsdelen!

De doelstellingen van SMARTMIX PREMIUM zijn:

  • Stelt de spierverzuring uit
  • Bevordert efficiëntere spierwerking
  • Versnelt het spierherstel
  • Vergroot het uithoudingsvermogen
  • Stelt mentale vermoeidheid uit
  • Ondersteunt het metabolisme
  • Vult de glycogeenvoorraad aan

    (bron: Smart-Sport.be)

Klinkt veelbelovend, is het niet? Dit was ook de reden waarom ik het eens wou proberen. Daarbij heb ik op facebookgroep Keep on Running al veel positieve berichten hierover gelezen.

Doseren

Het eerste probleem wat ik ermee had, was de juiste dosering vinden. Op de verpakking staat: “Vermeng 2-4 maatscheppen (naargelang de training) met 300-500 ml. Neem bij voorkeur in 10-20 min voor training en/of verdeeld tijdens de fysieke activiteit. En ook: Gebruik nooit meer dan de dagelijks aanbevolen dosering.

Voor degenen die mij kennen, die kunnen het al raden: dat gaat problemen geven. Als ik zoiets lees, begint mijn molentje te draaien en te draaien. Allerlei vragen speelden door mijn hoofd. bv: Hoe bepaal je dan de dosering en de intensiteit? Vlug achter mijn computer en mailtje gestuurd naar Bart van Smart Sport. Dankzij dat antwoord kon ik een eind verder.

Omdat ik jullie zijn advies hieromtrent niet wil onthouden, geef ik zijn algemeen antwoord nog mee:

voor trainingen tot 1u a 1u30: volstaan 2 scheppen in 300 ml water hoor..
dus ook voor zone 1… ga je langer trainen dan raden we 3 tot 4 scheppen aan.

het algemeen idee is: hoe langer OF intensiever je training hoe meer scheppen met 4 als max voor de training.
(cfr.Bart Raes – Smart-Sport.be)

Het effectieve testen

De eerste keer

Eerste keer = altijd spannend. De pot opengedraaid en poeh, die geur. Wat was me dat. Vlug 2 scheppen opgelost in 500ml. Er stond een rustige training op het programma. Oke je moest normaal 10 tot 20 min voor training drinken, maar ik stond te hevig om te lopen. Ofwel mijn drinkbus te laat klaargemaakt, kan natuurlijk ook. Dus vertrokken ..en dan die eerste slok. Die smaak, ik had verwacht lemon, viel dat tegen. Het was eerder, tja hoe moet ik het beschrijven, cremerig-poederig. Nu ja het zal wel wennen. Over de werking kon ik nog niet oordelen.

De volgende testen

Vanaf toen heb ik bij elke training de Smartmix gebruikt met verschillende doseringen. Ook dronk ik nu flink voordien de helft van mijn drinkbus leeg en vulde die terug bij voor onderweg. Tijdens mijn duurloop van 17 km, een tempoloop van 1O km en nog andere trainingen. Ja, ik had supermomenten, maar of ik dit kon toeschrijven aan die sportdrank? Of waren het eerder mijn vorige trainingen die vruchten begon af te werpen? Ik kon het niet echt zeggen. Want ik merkte geen noemenswaardig verschil, gevoelsmatig dan, met de voorgaande weken.

Misschien zou het verschil merkbaar worden bij mijn lange duurloop van 24 km? Ik weet dat ik altijd een kleine inzinking wel ergens te verwerken krijg en mijn beentjes zien meestal toch af in die zone 1. Zou Smartmix de verzuring echt een beetje uitstellen en daarbij mijn benen sneller laten herstellen?

Voor het vertrek netjes vanaf 20 min ervoor 500 ml met 4 scheppen genomen. Die smaak, nee ik geraak er niet aan gewend. Ook mijn maag protesteert. Toch doorgezet. Voor onderweg had ik gewoon isotone sportdrank bij, ontbijtkoek, rijsttaartje en gellekes voor noodgevallen.

Tijdens de eerste kilometers bleef mijn maag toch lastig doen, ofwel teveel gedronken ofwel die sportdrank. Want ook voordien had ik af en toe last van mijn maag tijdens de trainingen met Smartmix. Nu ja, ik heb eenmaal een gevoelige maag. Er zijn weinig sportdranken waarvan ik geen last krijg.

De grote test

De 24 km met de nodige hobbels afgewerkt (niet door mij veroorzaakt hoor, maar door Mario, meer hierover lees: Week in het kort #27). Onderweg had ik niet echt het gevoel dat de verzuring langer wegbleef. Ook nadien waren mijn benen niet vlugger hersteld. Niet dat ik voordien veel last had, meestal stretch ik goed als ik thuis kom en de dag nadien merk ik er niet veel meer van. Nog eens, misschien komt dit ook omdat beter getraind geraakt.

Nieuwe sportdrank?

Hardlopen kun je alleen maar oefenen door het lopen zelf. Alle potjes en drankjes ten spijt, die gaan je nooit beter laten hardlopen. Ze kunnen helpen voor de vermoeidheid, de energie, het herstel…Maar trainen blijft nog altijd het belangrijkste.

Dit gezegd zijnde, wil niet zeggen dat je niets mag gebruiken. Er zijn veel supplementen waarvan bewezen is dat ze werken. Maar al die dingen zijn niet aan mij besteed, dit geef ik eerlijk toe. Ik geloof wel dat ze nuttig kunnen zijn, maar ik zal niet snel poedertjes en pilletjes gebruiken. En ja ik hoor jullie afkomen: je gebruikt toch ook andere sportdrank en gellekes. Dit is eerder uit gemakzucht, geef ik grif toe. Zo gebruik ik enkel een simpele isotone sportdrank voor mijn trainingen en gellekes in noodgevallen onderweg tijdens mijn lange duurlopen. Dit zelf maken heb ik meestal geen zin in. Voor de rest probeer ik ‘puur’ te leven. Ik heb vroeger al genoeg pillekes en poederkes en pufferkes gehad…ooit veel te veel medicijnen gezien.

Mijn besluit

Ik had misschien te grote verwachtingen van deze mix, met alle berichten die er te lezen waren. Toch vond ik het geen meerwaarde aan mijn trainingen. Daarbij heb ik toch wat last van mijn maag met deze drank. Ik weet ook wel dat Smartmix me niet ‘beter’ ging laten lopen. Maar voor mij was het niet de drank om voortaan te gaan gebruiken.

Voor vele anderen werkt hij wel en lost de verwachtingen in. De enige manier om te weten of hij voor jou als sportdrank kan dienen, is testen.

Omdat ik altijd eerlijk met jullie wil zijn, heb ik toch deze blog geschreven. Over een drank die voor velen werkt, maar die ik niets vind. Ik ben tevreden van Smart-Sport zijn trainingsschema’s en voedingsadvies. Enkel die drank is niets voor mij. Ik zal wel de uitzondering zijn die de regel bevestigd.

Mijn pot is nog niet op, dus bij deze wil ik jullie de kans geven om het zelf eens te testen. Reageer hier of op facebook of instagram voor 20 augustus 2017 …. En wie weet, kan jij het zelf ervaren. De enige voorwaarde is dat je nadien je ervaring wilt delen.

Liefs Linda