Algemeen

Mijn voeding en ik, niet altijd even goede vrienden

Zoals als jullie weten, heb ik problemen gehad met mijn eetpatroon op orde te krijgen de laatste tijd. Het stomme is dat ik het wel ongeveer weet, maar ik kan mezelf hierin niet begeleiden. Daarom eens raad gezocht en gevonden. Bij Smart-Sport werken ze ook samen met een sportdiëtiste, namelijk Ilse Callebaut. Dus hiermee contact opgenomen om eindelijk me voeding terug op orde te krijgen.

Beetje achtergrond

Voor ik het resultaat van de sportdiëtiste bespreek, zal ik nog eventjes meegeven waarvan ik kom. Voordat ik aan het lopen begon, was ik te zwaar. Na de zwangerschap waren er wat kilo’s blijven plakken. Een poging tot ze kwijt te geraken is meermaals gestart met wisselend succes. Maar altijd kwamen ze terug.

voedsel vriend of vijand
Altijd spannend…

Dan begon ik te hardlopen en ineens voelde ik me beter en zelfverzekerder. Daarbij begon ik op mijn voeding te letten, dus zo verantwoord en gezond mogelijk. Ineens vlogen die kilo’s eraf. Ik ging me nog beter verdiepen in voeding en sportvoeding. Hierdoor zorgde ik dat die kilo’s nu eindelijk niet meer terug kwamen. Zo ben ik in totaal een kleine twintig kwijt geraakt. En ik zou er nu echt opletten dat ze niet meer terug kwamen.

voedsel vriend vijand
Misschien niet superslank, maar voel me perfect in mijn vel

Heden ten dage

Nu ja, toch niet allemaal. Want door omstandigheden lag ik een tijdje geleden wat stil met lopen. Hierdoor zijn er terug een vijftal kilo’s erbij gekomen. Frustrerend is dit, vooral omdat ik nu aan het trainen ben voor een marathon. Daarbij ik heb precies constant honger…maar ik durf niet te eten. Gevolg: soms geef ik dan toch toe en eet ik teveel.

Wat zou ik graag die laatste kilo’s er terug afkrijgen, maar ik heb echt een gevoel dat ik voeding als mijn vijand begin te beschouwen. Dit kan niet goed zijn…dus daarom ben ik toch maar op zoek gegaan naar iemand die me kan zeggen hoe ik het beste kan eten.

De sportdiëtiste

Na wat gemaild te hebben met Bart van Smart-Sport voor info, kreeg ik een uitgebreide vragenlijst die ik moest invullen. Poeh wat moest die Ilse (dus de sportdiëtiste) allemaal weten…Alles naar eer en geweten ingevuld. Dan was het afwachten, met natuurlijk mijn onzekerheid die weer begon op te spelen. Wat zou die niet van mij vinden? Straks zegt die dat ik alles verkeerd doe en dat ik veel te dik ben. Welk van twee ik het ergste zou vinden, weet ik tot op de dag van vandaag nog niet.

Toch wel trots op mezelf

Eindelijk kreeg ik een mailtje met het resultaat. Als je gewoon een voedingsschema verwacht met wat en wanneer je mag eten, kom je bedrogen uit. Een hele bundel met veel nuttige informatie. Ook naar het sporten toe veel nuttige tips. Wat me een zucht van opluchting deed slaken was: “ik zal jou weinig moeten bijleren over de basiseigenschappen van gezonde voeding”  en ” jouw kennis over de voedingsstoffen en voedingsmiddelen is top” Fier als een gieter was ik, ik kan toch iets goed doen.

Het advies

Het grappige was is dat zij me een schema gaf, wat ik wel voor mezelf uitgevogeld had. Toch durfde ik dit niet toepassen wegens teveel (dacht ik). Voor de nieuwsgierigen onder jullie, mijn dagmenu bestaat ongeveer uit 1800 kcal, op intensieve trainingsdagen eet ik wat extra.

Heel uitgebreid plan

Maar het belangrijkste gedeelte van heel dat plan, vond ik de tips rond voeding en trainingen. Hier gaf zij een heleboel adviezen mee waarmee ik echt iets ben. Ook een duidelijk schema wat en hoe te eten voor en na verschillende trainingen.  Zo nam ik bij trainingen meer dan 1 uur altijd isotone sportdrank mee, zij gaf me de raad om dit pas bij trainingen vanaf 1u30 te doen. Want als je beter getraind geraakt, kun je langer zonder iets extra.

Nog een belangrijk advies was in verband met mijn trainingen ‘s avonds. Door de week begin ik pas aan mijn trainingen na mijn werk. Dus zo rond 20u kan ik pas mijn loopschoenen aantrekken. ‘s Ochtends trainen, zie ik het niet echt zitten.  Ik sta elke dag al op rond 5u30. Pas om 20u dus, want ik ben ongeveer om 18u thuis en dan moet ik eerst toch nog een beetje eten. Voordien at ik eerst de helft van mijn avondeten, na het lopen at ik de rest. Dit was volgens haar een goed idee, enkel moet ik wel zorgen dat ik de juiste nutriënten eet voor en nadien.

Dagschema

Mijn gepersonaliseerd basisschema

Natuurlijk zat er ook een basisdagschema bij. Zodat ik een richtlijn had met wat ik wanneer moet eten. Het eerst wat me opviel was: zoveel magere verse kaas. Ook stond er voldoende uitleg bij hoe ik het kan aanpassen en zat er een lijst met variaties bij.

Altijd eten hoe het ‘moet’, lukt natuurlijk niet. Ook hier gaf ze het advies: 90% volgens de regels en 10% buiten de lijntjes…jep zo zeg ik het dus ook altijd.

Nuchtertrainingen

In het voedingsadvies stond ook nog een stukje over nuchtertrainingen. Ze raadde me dit aan om toch eens te proberen als bijkomende training.  Ik heb het al eens geprobeerd en viel super mee. Maar ik krijg deze moeilijk ingepland in mijn week. Nog vroeger opstaan?
Dan maar valse nuchtertrainingen: ‘s ochtends een handje vol noten, hup op de fiets en dan ontbijten op het werk. Zonder die noten heb ik eens 1 keer geprobeerd. Dit kwam niet goed: ik had teveel honger, onderweg kon ik alleen maar aan eten denken. Dan liever een paar noten en niet uitgehongerd op het werk komen.

Toekomst

Zal het me lukken om die kilo’s terug kwijt te spelen? Ik weet het niet, voorlopig lukt het me aardig om te eten volgens de leidraad. Ik voel me wel goed en heb voldoende energie. Dus wie weet kan ik vrede sluiten met voedsel en terug eten zonder strijd.

En omdat ik gezegd had dat ik met mijn billen bloot ging gaan en openhartig ging zijn: mijn gewicht was bij de start 73 kg. Voorlopig heb ik de weegschaal opgeborgen, want ik fixeer me daar veel te hard op.

Liefs Linda

 

ps: dit is GEEN gesponsord artikel, ik heb netjes betaald voor mijn schema.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.