hardlopen

Hardlopen, blauwe teennagels en nagellak

Ondanks alle voorzorgen: goed afgestemde loopschoenen, loopsokken…heb ik af en toe toch prijs: zwarte teennagels. Meestal geen probleem, alleen tijdens de zomer. Sandaaltjestijd dus….Als ik niet wil dat er teveel naar mijn lopersvoeten gestaard wordt, moet ik ze dus verzorgen en camoufleren.

Blauwe/zwarte teennagels

onstaan

Hoe ontstaan nu die zwarte/blauwe teennagels? Simpel gezegd: doordat je er druk op je nagelbed komt door bv slecht passende schoenen (bv…omdat er meer redenen zijn). Om het goed te snappen moeten we eerst eens naar het loopmechanisme kijken. Jep nu ga ik eventjes heel technische/theoretische uitleg moeten geven:

Als je landt, komt je schoen net een fractie eerder tot stilstand. Daardoor schuift je voet nog even en botsen je tenen tegen de neus van de schoen. Als je je dan terug afzet, ‘klauwt’ je voet. Dus je kromt je tenen …met als gevolg dat je terug druk zet op je nagelbed. Als je dit principe begrijpt, kan je je wel voorstellen dat daar een probleem kan ontstaan.

oorzaken

De verschillende oorzaken die het mechanisme kunnen versterken:

  • Te kleine schoenen: te weinig ruimte om te schuiven zodat je voet eerder en harder botst.
  • Te ruime schoenen (te grote maat of losse veters): teveel ruimte om te schuiven
  • heuvel af lopen: bij de landing is er meer snelheid en kracht…en daarbij vormt je schoen een blijbaantje.
  • te lange teennagels (jaja dit geeft ook problemen) want nu zijn je voeten langer dus wordt je schoen ‘kleiner’

Oke, nu weten we waar ze vandaan kunnen komen. Maar daar ben je natuurlijk niets mee als je toch eens een blauwe nagel hebt opgelopen. Ik heb mijn exemplaren gekregen door iets te lange teennagels en in heuvel af te lopen. Niet een ideale combinatie dus.

Behandelen??

Aan blauwe nagels kun je niet veel doen. Gewoon afwachten dus. Je kan natuurlijk je hardlopersteen met trots dragen. Zolang het geen zomer is, vind ik dit geen probleem. Maar in mijn sandaaltjes is dit toch iets minder, naar mijn mening. Mijn oplossing: nagellak.

Nagellak

Als je een man bent, gaan je ogen nu wel rollen en denk je: wat moet ik hiermee? Maar er is wel geen wet dat verbied dat mannen hun teennagels lakken. Eerlijkheidshalve vraag ik me wel af of mannen hier wakker van liggen..natuurlijk niet van het lakken, maar van blauwe nagels. Ik zie nu niet veel mannen met sandalen (liefst zonder sokken). Daarbij wordt er wel veel naar mannenvoeten gekeken?? Totaal geen idee. Dus mannen laat me gerust weten wat jullie van je blauwe teen vinden en wat je ermee doet.

nagellak
mijn verzameling nagellak (nu ja klein deeltje toch)
nagellak
mijn meest gebruikte voor mijn teentjes

Nagellak dus…je hebt duizenden kleurtjes. Maar een blauwe nagel laat zich niet makkelijk bedekken. Dus laat die pastelkleurtjes maar aan de kant (of leg er genoeg laagjes). Het grappige is dat ik meestal mijn nagels gewoon zwart lak, zal mijn metal kant wel zijn. Soms doe ik er een doorschijnend paars laagje over. Zodat er een paarse schijn overhangt. Soms kies ik ook voor blauw of rood hoor, maar altijd zorg ik dat het goed dekkende nagellak is. Want ik ben geen held in lakken en meestal geen geduld om verschillende lagen te leggen.

 

netjes (ahum) gelakt

Voorkomen

Het beste is natuurlijk te voorkomen. Meestal lukt me wel. Ik heb goede hardloopschoenen. Let erop dat ik ze goed strik, niet te los en niet te vast. Knip regelmatig mijn nagels..of dat probeer ik toch. Heuvels kan ik niet altijd vermijden evenals schuine banen of los zand.

Soms heb je gewoon pech, denk ik. Dat zegt toch de pedicure die mijn voetjes regelmatig verzorgt.

Wat doen jullie aan je blauwe nagels? Kennen jullie nog andere redenen of preventieve maatregelen? Ik hoor het graag.

Liefs

Linda

 

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.