hardlopen

Zomerhitte en lopen: doenbaar of niet?

De temperaturen rijzen weer de pan uit. Nog maar mei en we halen weeral de 30 graden. Toen dat ik voor mijn 1e marathon koos, was dit waar ik een beetje schrik voor had: een najaarsmarathon hield ook in: trainen in warme/hete dagen. Natuurlijk kan ik heel vroeg opstaan om dan eerst mijn rondje te lopen, maar dit lukt enkel in het weekend. Tijdens de week stap ik al rond 6u30 om mijn fiets naar het werk…als ik dan voordien wil lopen…dat is me toch te vroeg. Dus is het doenbaar om te blijven trainen en hardlopen met deze hitte of niet?

Doenbaar..

Google effe op het internet en je krijgt tonnen tips om te lopen in de hitte. Als je met van alles rekening houdt, kan je zeker blijven lopen met warm weer. De tips die ik persoonlijk het beste vind, zijn:

 • voldoende drinken
 • zonnecrème smeren
 • luchtige kledij
 • lopen in bosrijke omgeving
 • niet op het heetste van de dag lopen
 • inspanning aanpassen (dus geen zware interval op een superlaffe dag bv)

Natuurlijk zijn er nog een hele boel andere tips te vinden, maar aan deze heb ik al het meeste gehad. En laat ons eerlijk zijn: meestal zijn tips toch variaties van elkander.

…of niet?

Astma is mijn ergste vijand voor het lopen in de hitte. Ondanks dat ik dit van kindsbeen heb, ben ik een slechte leerling hierin. Als het een tijdje goed gaat, vergeet ik mijn puffers te gebruiken. Zo huppel ik al een paar jaar grotendeels zonder mijn puffers te gebruiken door het leven. Maar als de luchtdruk begint te stijgen en het echt drukkend weer wordt: dan moet ik mijn puffers terug uit de schuif halen.

Op die echt drukkende, plakkende dagen met geen mogelijk om ‘s ochtends heel vroeg te lopen…dan durf ik wel eens te passen. Als ik merk dat ik gedurende de dag dieper moet ademhalen …zal het lopen zeker niet aan te raden zijn.

Daarnaast zal ik op echt hete dagen ook nooit echt zware trainingen afwerken. Enkel rustige duurlopen aan lage hartslag.

Mijn hitte-loopplan

Dit is mijn strategie die ik gebruik om te lopen in de hitte:

 • In het weekend staat mijn wekker extra vroeg, zodat ik een lange duurloop kan doen terwijl de temperaturen nog doenbaar zijn. Door de week loop ik gewoon zoals altijd ‘s avonds. Behalve als het echt drukkend is, dan maar niet vertrekken.
 • Drinken, drinken en drinken. Ik zorg dat ik gedurende de dag voldoende drink en neem altijd drinken mee tijdens het lopen (sportdrank liefst). Na het lopen…drinken natuurlijk.
 • Ik heb het geluk dat ik niet ver van een vaart en natuurgebied woon. Dus mijn hardloopronden gaan tijdens de hitte meestal langs hier. In de zomer mijd ik het liefst stad en gewone banen.
 • Smeren, smeren en nog eens smeren. Ik smeer me altijd goed in met zonnecrème want verbrand zijn is niet heel plezant.
 • Mijn loopkledij is heel simpel: schortje – topje – petje. Natuurlijk ook wel mijn loopschoenen hé. Tijdens mijn lange duurlopen gaat er onder het schortje, een spannend broekje (of enkel dit). Want ik heb niet de perfecte dijen en die durven soms beginnen te schuren tegen elkaar, met alle gevolgen vandoen.
 • Interval zal voor een andere keer zijn. Soms staan er iets zwaardere trainingen op het programma. De lange duurlopen zijn altijd gepland voor het weekend omwille van de tijdsduur. Dus de interval en tempotrainingen moeten door de week afgewerkt worden. Als het dan nog te warm, tja dan maar geen interval of tempo en gewoon een rustige duurloop met een rustige/lage hartslag.

Met deze regels kan ik blijven trainen en hardlopen en ik hoop dat je er ook een beetje aanhebt.

Probeer jij te blijven lopen en pas je liever tijdens de zomerhitte?

Liefs

Linda

2 Comments

 • Poekie

  “Want ik heb niet de perfecte dijen en die durven soms beginnen te schuren tegen elkaar, met alle gevolgen vandoen.”

  Body Glide werkt hier perfect voor. Zo’n stick kost je iets van €13 maar je doet er superlang mee.

  • Linda

   Dat moet ik dan eens proberen. Sommigen hebben ook vaseline aangeraden, maar dat vond ik niet zo goed werken. Ga het eens uitproberen. Merci voor de tip x

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.