Algemeen

Mijn reden waarom ik mijn fietshelm draag

Waarom ik mijn fietshelm draag

Zoals jullie weten heb ik (bijna) altijd een fietshelm op. Sommigen vinden het raar, anderen stom en nog anderen snappen het niet…Daarnaast  zijn er die er begrip voor hebben, maar het zelf niet doen. Ik ben ervan overtuigd dat een fietshelm dragen absoluut niet in de mode is. Toch blijf ik hem dragen en ik hoop dat er langzaamaan meer mensen overtuigd van een fietshelm raken. Gelukkig kom ik tegenwoordig toch al andere fietsers met een gewone fiets tegen die een helm opzetten.

Mijn eerste herinnering aan een dodelijk ongeval met fiets, is van mijn lagere schooltijd geleden. Ik kan me niet alles meer juist herinneren, maar dit is wat ik nog wel weet: een meisje en haar zus (1 van de twee was rond mijn leeftijd toen) hadden een ongeval met hun fiets en waren met hun hoofd op de rand van de stoep terecht gekomen. Dit had geen goede afloop. Toen was er van fietshelmen nog niet veel sprake, maar dit kon hun leven gered hebben.

Dit ongeval zette mij nog niet echt aan het denken over het dragen fietshelm. Het heeft me zelfs geen schrik van fietsrijden gegeven. Toch zorgde ik ervoor dat ik super goed kon fietsen en probeerde van alles op mijn fiets uit.

Vele jaren later is een fietshelm dragen bij wielrennen mountainebiken heel normaal. Zelfs de kinderen beginnen we helmen op te zetten. Maar eenmaal we ‘groot’ zijn, denken we dat we dit niet meer nodig hebben. We kunnen toch goed fietsen. Dit kan misschien zo zijn, maar een ongeval zit meestal in een klein hoekje.

De ommekeer

Mario reed en rijd nog altijd met zijn mountainbike naar het werk en zet hierbij zijn helm op. Een paar jaar geleden heeft zijn helmdracht hem en mij voor grotere zorgen gered. Hij is toen opgeschept geweest door een auto, helemaal door de vooruit gegaan en toen weg gekatapulteerd. De politie en de artsen vertelden me dat zijn grootste geluk was dat hij een helm droeg. Anders had hij een zwaar hersenletsel of zelfs erger.

Dit heeft me toen serieus aan het denken gezet. Nu ik zelf bijna elke dag met de fiets naar het werk rij, vind ik een fietshelm echt geen overbodige luxe. Ja ik kan goed fietsen en alles redelijk goed inschatten. Maar hoeveel bijna-accidenten ik per rit zie en zelf meemaak, echt niet normaal.

Ik hoor iedereen nu wel zeggen: ik kan goed fietsen, ik val niet. Zoals ik al probeer duidelijk te maken: het gaat niet altijd om jezelf, anderen kunnen ook zorgen dat je iets tegenkomt. Daarbij bedoel ik niet enkel de auto’s die niet kijken naar de fietsers, maar spijtig genoeg ook andere fietsers die bv in verkeerde richting op fietspad rijden of voetgangers die voor je fiets opduiken. Denk niet dat je dan niet hard kunt vallen en daarbij moet maar eens verkeerd vallen.

Mijn bijna vergeten fietsongeval

Dit heb ik zelf ooit bijna meegemaakt. Ik reed met mijn fiets en een auto deed onverwacht zijn deur open. Ik vloog met mijn fiets weg, viel over een geparkeerd brommer en mijn hoofd scheerde langs een arduinen vensterbank. Mijn knie lag volledig open, mijn patellapees was juist niet volledig doorgesneden, maar ik had geen hoofdletsel. Wonder boven wonder, want volgens de getuigen scheelde het echt niet veel of ik was er met mijn hoofd tegen gestoten.

Ik droeg op dat moment nog geen helm (dit was nog een heel stukje voor Mario’s ongeval). Nadien heb ik lang niet echt meer gefietst. Toen dat ik terug startte met fietsen was het met een mountainbike..en zoals ik al vertelde: hier is helmdracht heel normaal. Maar op een gewone fiets deed ik het toen nog niet aan. Daar is verandering in gekomen nadat Mario zijn ongeval meegemaakt had.

Elke dag zijn er zoveel kleine incidenten die je tegenkomt, waarvan er maar 1 voldoende kan zijn om je bergen problemen te bezorgen. Als je nu zegt: ik kom nooit zoiets tegen, dan:
a) let je niet op
b) bij je zo een zot die een spoor van bijna incidenten nalaat, met gewoon door te vlammen en naar niets te kijken of c) je rijdt niet veel met de fiets.

Dit is waarom ik probeer altijd mijn helm op te zetten. Want ondanks dat ik weet hoe belangrijk het is, durf ik het voor kleine verplaatsingen in het stad wel eens te vergeten. Toch zal ik altijd mezelf vervloeken als ik het vergeten ben en let ik er echt op om mijn fietshelm op te zetten.

Hopelijk gaan jullie ondanks dat het nu nog niet ‘cool’ is, toch er een beetje anders tegenaan kijken en een fietshelm te dragen.

Hou het veilig

Liefs

Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.