Algemeen

Zondigen en diëten – mijn persoonlijke mening

Zondigen en diëten, twee woorden die in januari super populair zijn. Maar of dit nu zo goed is, betwijfel ik. Want veel starten met diëten en houden het absoluut niet vol. Hetzelfde met zondigen: hoe ga je hiermee om? Elke week 1 keer iets wat niet mag…is het dan wel zondigen? Is het dan eerder niet een gewoontepatroon aan het worden?

Mijn visie hierop

Ten eerste gruwelijk ik van het woord ‘dieet’. Het woord ‘dieet’ roept bij de meesten toch negatieve gedachten op. Daarbij lijkt het maar iets tijdelijks, zo van: ik doe deze kuur en ben dan genezen. Eten is nu eenmaal een onderdeel van ons leven. We kunnen dit niet opdelen in iets tijdelijks en gewoon.  Daarom pleit ik ook om het anders te noemen: je gaat gezond en verantwoord eten. Je gaat je lichaam geven wat het nodig heeft en verantwoord omgaan met voedsel. Dit houdt een aanpassing van je levensstijl in, niet voor even maar voor de rest van je leven. Dit zorgt dat het een gewoonte wordt en dat je nooit meer moet diëten.

Zondigen…vreselijk vind ik dit. Het lijkt wel iets bijbels, je gaat een zonde begaan dat je dat stuk chocolade opeet. Hetzelfde met ‘guilty pleasures’..waarom moet je je schuldig voelen om van iets te genieten?? Het schuldgevoel zit er spijtig genoeg bij de meesten onder ons ingebakken. In een gezond eetpatroon past minder verantwoord eten zoals pizza, frietjes, chocolade, koekjes…Kijk maar naar de voedingsdriehoek. Het belangrijkste is: MET MATE.

Mijn motto over gezonde levensstijl

Voor mij houdt een gezonde en verantwoorde levensstijl in: 90% van mijn eten is correct en verantwoord – 10% is voorbehouden voor de rest. Of neem desnoods de 80/20 regel, als je het iets minder strikt wil. Natuurlijk als je wil afvallen, zal je minder moeten eten, maar zelfs dan kan je dit toepassen. Niet vergeten: afvallen gaat veel sneller als je erbij beweegt. Zo stimuleer je je stofwisseling. Maar hier zal ik in een latere blog nog eens op terug komen.

Het allerbelangrijkste is: blijf genieten van je eten. Zorg dat je geen hekel aan voeding krijgt. Er zijn spijtig genoeg al teveel eetstoornissen en mensen die ermee sukkelen. Laten we nuchter blijven en eten de juiste plaats in ons leven geven.

Nog een klein woordje over baaldagen. Je kent dat wel: zo’n dag dat alles tegenzit, waar je geen zin hebt om je pyjama te ruilen…enkel de zetel en de doos koekjes kunnen je overtuigen. Jaja, zelfs ik heb hier af en toe last van en nog belangrijker: ik geef er soms aan toe. En waarom niet? Die éne dag zal niet zorgen dat ik direct 2 kilo bijkom hoor. Dus als er eens een dag is dat alles tegenzit, gooi dan al je regels overboord. Laat je eens gaan…en je niet schuldig voelen. Dit is helemaal niet nodig.
kleine kanttekening: zorg wel dat zo’n baaldag beperkt blijft. Want als het bv elke week voorkomt, ga je het wel merken aan je broek en dan zou ik toch eens een afspraak maken met de huisdokter om hierover te praten. Want een baaldag is oke, behalve als je niet goed in je vel zit.

geniet, maar met mate…zoals met zovele dingen in het leven.

Liefs

Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.