Algemeen

Hier zijn ze dan weer: de goede voornemens

Goede voornemens….

Misschien kun je mijn vorige post hierover nog herinneren (anders lees het hier na: Goede voornemens), ik heb het opgegeven om dit te maken. Met het nieuwe jaar voor deur, gaan er toch weer veel mensen goede voornemens opstellen. Niets mis mee, maar spijtig genoeg verdwijnen die even vlug als de sneeuw voor de zon.

Zoals ik al vertelde: ik maak geen goede voornemens. Wel stel ik nieuwe doelen op. Meetbaar en dus haalbaar. Mijn grootse doel voor 2017 is de marathon van Eindhoven uitlopen. Natuurlijk zijn er nog andere kleine doelen, maar die staan allemaal in dienst van mijn hoofddoel. Ik heb ook maar voor 1 groot doel gekozen. Je kan natuurlijk ook allemaal kleine doelen opstellen zoals: meer fruit eten, 3 keer per week een half uurtje gaan wandelen,… Het belangrijkste is dat je het heel concreet opstelt en er een tijdsduur (schema) aan vasthangt.

Zo heb ik me al dikwijls voorgenomen om mijn foto’s eindelijk eens te sorteren en uit te zoeken welke ik wil afdrukken en inkaderen. De kaders zijn al aanwezig…de foto’s daarentegen. De oorzaak: geen deadline. Met als gevolg dat ik altijd wel iets anders weet te doen. Nochtans ben ik er al verscheidene malen aan gestart. Omwille dat dit niet als prioriteit op mijn lijst stond en ik nooit tegen me gezegd heb wanneer het af moest zijn, is dat doel verwatert.

Daarnaast is het begin van het nieuwe jaar ook wel een ideale manier om met een ‘schone lei’ te starten. Zoals je afscheid neemt van het oude jaar, neem je afscheid van je slechte gewoonten. En het vuurwerk om middernacht is om het nieuwe jaar te verwelkomen en je nieuwe ‘leven’. Daarom vind ik het toch wel belangrijk dat je met de laatste dag in het vooruitzicht, een balans opmaakt en voor jezelf uitmaakt waar je met je leven heen wilt.

Als je dan kiest voor, zoals het merendeel van de mensen, meer te bewegen en gezond te gaan leven, kan ik dat natuurlijk alleen maar toejuichen. Want dit is wat ik jullie allemaal heel graag toewens en zie doen. Let dan wel op dat je niet zegt: ik neem me voor om bv meer te bewegen. Vul dat eerder concreet in door bv te zeggen: ik ga voortaan elke woensdag een half uur wandelen.

Ken jezelf hierin, dat is minstens zo belangrijk, dus de valkuilen waardoor je meestal niet slaagt in je doel. Als je echt een hekel hebt aan wandelen, neem dan iets wat je veel leuker vindt (bv trampolinespringen). Of als je makkelijk iets uitstelt, neem dan hier ook maatregelen tegen (bv samen met een vriend afspreken om te gaan wandelen).

Mijn (kleine) tips nog eens op een rijtje:

  • kies een concreet doel
  • zet een tijdsduur/schema op
  • ken jezelf

Wat zijn je doelen voor het nieuwe jaar? Wat zijn je valkuilen? Ik hoor het graag.

Alvast een heel fijn nieuwjaar gewenst en veel succes met je grote en kleine doelen voor het nieuwe jaar.

Liefs

Linda

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.