Algemeen

drukke agenda en lopen, is dat mogelijk?

Drukke agenda en lopen

Ik krijg regelmatig de vraag waar ik de tijd haal om alles te doen. Dit zal voor de sportievelingen onder jullie absoluut niet vreemd klinken. Desondanks is het voor de ‘niet-sporters’ of de ‘drukke-agenda’s’ heel moeilijk te snappen. Eigenlijk is het heel simpel: ik deel mijn tijd helemaal anders in.

De meeste gehoorde excuses zijn meestal: te druk met werk, gezinsleven, sociale verplichtingen en natuurlijk nog tijd om te slapen hé. Hun conclusie: we hebben geen tijd. Zoals ik al zei: excuses, want elke loper/sporter heeft evenveel tijd als de niet-sporter. Ze leggen hun prioriteiten gewoon anders.

Daar kan ik van meespreken: ik werk voltijds en heb daarnaast nog een bijberoep, paarden en natuurlijk niet te vergeten een gezin en huishouden om te runnen. Nochtans loop ik gemiddeld 3 keer in de week, waarvan er  2 trainingen van een uur. In het weekend duren de trainingen richting de twee uur. Daarnaast doe ik minstens 1 keer per week nog wat core-stability, krachttraining en stretching.

Mijn gemiddelde dagindeling als ik ‘s avonds ga lopen:

  • 6u opstaan – eten – mails checken – beetje huishouden- naar het werk vertrekken (autorit van ongeveer 35 min)
  • 8u – 16u45: mijn voltijdse job
  • rond 17u30 thuis – eten – omkleden en naar mijn paarden gaan om te verzorgen (eten geven, stallen doen,…)
  • rond 19u terug thuis en weer omkleden – een looptraining van een uurtje ongeveer
  • rond 21u30 gedaan met lopen en tijd om te douchen – nadien nog wat werken voor mijn bijberoep en nog wat huishoudelijke taken
  • 23u tijd om te slapen

Zoals jullie het misschien opvalt: ik kijk dus op die dagen geen televisie en zit nu te surfen op het internet. Ook geef ik toe dat ik een volwassen dochter heb, wat het allemaal wel vergemakkelijkt. Op de dagen dat ik niet loop, kijk ik af en toe wel naar televisie, maar meestal lees ik liever een goed boek. Dit heeft wel tot gevolg dat ik zelden kan meespreken over wat er gebeurt in medialand en vooral over de populaire series.

TV kijken doe ik dus zelden door de week
TV kijken doe ik dus zelden door de week

Op Prorun.nl las ik onlangs nog een artikel over dit onderwerp. Daar stond een onderzoek in vermeld dat ik graag met jullie wil delen:

Volgens bewegingswetenschapper Sjaan Gomersall, verbonden aan de University of South Australia, delen sporters hun tijd anders in. In zijn onderzoek vroeg hij waar serieuze maar recreatieve sporters hun tijd vandaan haalden en had hij  129 inactieve proefpersonen van 18-60 jaar, die hij verdeelde in drie groepen.
De eerste twee groepen liet hij gedurende zes weken elke week 150 of 300 minuten onder toezicht bewegen. De derde groep deed niets, maar fungeerde als de controlegroep. Vervolgens zocht Gomersall uit hoe de tijdsbesteding van de proefpersonen veranderde. Wat gingen ze meer doen? En wat minder?
Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen niet alleen meer tijd kwijt waren met sporten, maar ook met vervoer. En al die tijd maakten de proefpersonen vrij door minder TV te kijken en minder computerspelletjes te spelen. Dus voor alle niet-lopers onder ons. Zo delen we onze tijd in. Minder TV kijken en minder computerspelletjes. Dan is er nog genoeg tijd om te werken, het huishouden te doen, je kinderen naar school te brengen, maar ook een sociaal leven te onderhouden.
Om af te sluiten nog een belangrijke quote die ik heel toepasselijk vind:
It’s not about having time, it’s about making time.
Groetjes
Linda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.