hardlopen

keuzestress: welke marathon als eerste?

Keuzes, keuzes, keuzes…teveel keuze.

Volgend jaar word ik 40 en daarom zou ik graag mijn eerste marathon lopen. Nu kreeg ik al veel opmerkingen dat ik het pas moet doen als ik 42 jaar en 195 meter word…maar als dat ooit zo ver is, ga ik voor een nieuw PR op de marathon 😀

Dus ben ik begonnen om DE marathon te zoeken die ik als eerste wil gaan lopen. Internet open en op zoek naar marathons…en dan tot de conclusie komen dat er heel veel keuze is. Je hebt er dichtbij: Antwerpen, Brussel, Eindhoven… of een beetje verder weg: Amsterdam, Rotterdam, Parijs, Londen, Berlijn…of ver weg: Londen, Madrid, Rome, New York…

Misschien moet ik dan toch wat zoekcriteria gaan invoeren om de keuzes te beperken?

Eerste criterium: de periode. Wanneer ga ik hem lopen: voorjaar of het najaar? Allebei hebben ze hun voordelen. Als ik ga voor het voorjaar, ga ik de meeste kilometers moeten malen in de winter. Maar als ik kies voor het najaar, gaan de langste trainingen door in de zomer. Als ik eerlijk moet zijn, maakt het me niet uit wanneer ik mijn lange kilometers moet doen. Enkel de angst niet klaar te geraken tegen het voorjaar, heeft me doen besluiten om te gaan voor het najaar.

Nope de lijst is nog niet verkort, nog teveel keuzes: Brussel, Eindhoven, Amsterdam, Berlijn, Keulen, Frankfurt, Valencia….

Tweede criterium: de afstand. (en nee, niet welke afstand ga ik lopen…die blijft 42,195 km)  Ga ik er een (verlengd) weekend van maken? Of vertrek ik thuis en kom dezelfde dag terug? Hier houdt mijn beperkte ervaring van ‘op hotel gaan’ me tegen. Veel ben ik nog niet op reis geweest, op hotel dus nog maar een paar keer. Elke keer voelde ik me onwennig in het hotel. Nu met de halve marathon in Brussel gaan we ook op hotel, misschien ga ik dan van gedachte veranderen. Omwille van onze beperkte reiservaring, heb ik daarom besloten om toch te gaan voor een marathon dicht bij de deur.

Dit beperkte de lijst aanzienlijk. Zoals je al doorhebt, heb ik enkel gekozen voor grote, bekende marathons. Hier moet ik me al geen zorgen maken over de organisatie. Niet dat die andere, minder bekende marathons niet goed zijn. Daarnaast heb ik ook enkel steden gekozen en niet voor marathons zoals Kasterlee, die dus bossen en landwegen aandoen.

Rekening houdend met dit alles, kom ik uit op een beperkte lijst: Brussel, Eindhoven en Amsterdam (dit is wel een twijfelgeval ivm afstand)

Daarom nog een laatste criterium: het parcours. Zoals jullie misschien al weten, woon ik in de Kempen, waar we geen echte heuvels kennen. Ik hoor jullie al afkomen: De Lilse Bergen dan en de Kempische Heuvelrug?? Jaja, daar zitten wel af en toe kort, pittige stukken in. Maar tijdens de training van en het lopen van de halve marathon in Brussel, is dat deze stukken toch niet te vergelijken zijn met een heuvelachtig parcours. Daarom ga ik voor mijn eerste marathon voor een vlak parcours.

DE marathon

De winnaar is geworden: Eindhoven Marathon. Lekker dicht bij de deur. Als ik wil, kan ik ‘s ochtends vertrekken en ‘s avonds terug thuis zijn. Ik versta er iedereen. Lekker vlak. Veel supporters en ambiance langs het parcours en ik kan Eindhoven al lopend verkennen. Wat moet het meer zijn voor de eerste keer?

Als je een marathon gaat lopen, waar zou je dat doen? Waar zou jij rekening mee houden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.