Finally Fit op Alcatraz festival

Omdat we Twisted Sister op Graspop gemist hadden, besloten we om naar Alcatraz hard rock en metal festival in Kortrijk te gaan. Omdat ik nog nooit op een festival in een tentje verbleef, en ook omdat het zo ver, gingen we er een weekendje van maken.

Dus vrijdagnamiddag was het zo ver: auto was volgepakt en we waren vertrokken naar Alcatraz festival. Aangekomen in Kortrijk leiden borden ons naar de Expo voor de parking. Van daaruit gingen shuttlebussen naar het festival.  Als je liever wou wandelen ging dat ook want de parking was een 2 km van het festival verwijderd. Omdat we onze tent en toebehoren moesten meesleuren, besloten we wijselijk de shuttlebus te nemen. Doordat dit gewone reisbussen waren, was het simpel om de campingspullen van de mensen weg te steken: gewoon in de opbergruimte.
Na een korte rit werden we afgezet aan het sportcentrum Lange Munte waar het Alcatraz festival doorging. Van daaruit was het nog een kleine 300 meter wandelen.

Tot zo ver ging alles vlot en dachten: hmm dat gaat hier precies meevallen. Het leek wel mee te vallen: voor we aan de ingang van de camping waren, konden we onze combi-tickets reeds inwisselen, wat het voor de volgende dag een stuk makkelijker maakte (dachten we toen nog). Maar dan: de camping toegang. Wij hadden geluk, er was nog niet veel volk voor. Maar die paar man was eigenlijk al veel. Er moest aangeschoven worden aan 1 balie om de campingtickets te wisselen. Lijkt niet erg, denkt je, daar vergis je je schromelijk in. Er moest namelijk van iedere campinggast de identiteitskaart ingelezen worden en indien gewenst konden er ook ontbijtvouchers gekocht worden. Dit zorgde ervoor dat het traag vooruit ging. Maar zoals ik zei: wij hadden geluk na een klein half uurke wachten, waren wij aan de beurt.
Eindelijk waren we binnen en werden we begeleid naar een plaats om onze tent neer te plaatsen. Ik weet dat op een festival de tenten dicht bijeen staan, maar zo dicht? De tenten stonden juist nog niet op elkaar, maar het scheelde niet veel.
Nadat de tent opgesteld was en het terrein verkend, was het tijd om onder de wol te kruipen. Er was nog wel een dj set, maar die hadden we wijselijk overgeslagen.

Zaterdagochtend, de meeste campinggasten lagen nog te slapen, waren wij al vroeg uit te veren om onze loopschoenen aan te trekken. Ik moet wel zeggen: mooie omgeving, enkel de hellingen…pff. Oké, ik wil mijn klimkilometers doen voor mijn halve marathon, maar na wat stijf te zijn van op een luchtmatras te slapen, viel het toch wat tegen.
Terug aangekomen op de camping, met al een beetje meer campinggasten wakker, was het tijd om de douches uit te proberen. Mario ging eerst en zei dat het warm water was, wel wat kleine cabines, maar dat nemen we erbij. Dus ik met goed moed naar de douches. Dat viel tegen: er stond al een kleine rij te wachten en bij de vrouwen was er maar 1 douchecabine van de 6 in gebruik. Iemand vond dat niet kunnen en ‘opende’ de andere cabines. Het enige probleem: het waren douches met koud water. Dan maar vlug een kattenwasje gehouden onder de douche.

Na wat gepraat te hebben met de campingburen, was het tijd om naar het festival terrein te begeven. Normaal was er een aparte ingang voor de campinggasten, via de toiletten. Maar daar aangekomen, werden de hekken juist gesloten…maw er kon zelfs niet meer naar het toilet gegaan worden. Dan maar rond naar de hoofdingang. Amai wat stond hier een volk te wachten. Gelukkig hadden wij onze bandjes al en konden we via de ‘fast lane’  binnen.
Hier geen metaaldectoren, ik denk dat ze al op Graspop geleerd hadden dat zoiets op een metalfestival niet veel uithaalt. Die piepen dan toch heel de tijd. Het is dan eerder zo: als het niet piept, ben je verdacht. 😀
Eenmaal binnen, merk ik wel dat ze hier in Kortrijk precies serieuze maatregelen hebben genomen: er stonden agenten met machinegeweren klaar…na de inkom he..dan ben je al op het terrein. Als ge die gasten wil neerzetten, is het dan niet handiger om die al te plaatsen aan het begin aan de straat?? Nu ja, dat is een discussie die ik hier nu niet ga voeren. Ik denk dat daar al genoeg over gezeverd is.

Bij Alcatraz festival moet je je eigenlijk gewoon Graspop in het klein voorstellen. Het concept lijkt er heel sterk op: een podium, verschillende merchandising, verschillende eetkraampjes, tent om te rusten, aparte tent met dj-set… Hier is wel maar 1 podium. Dit heeft wel als voordeel dat er tussen de nummers een rust(plas) moment is en dat je niets hoeft te missen. Nadeel is dan ook wel: staat het je niet aan…even doorbijten dan.

De nacht van zaterdag op zondag, was er wel wat meer rumoer op de camping.Hele bossen werden neergelegd, zo een gesnurk.Slapen op een festival camping= 1 grote pyjamafuif. Want je ligt zo goed als bijna naast elkaar, enkel wat tentstof scheid je van de buren.
Zondagochtend kwam de camping verbazend snel tot leven (ofwel hadden wij iets langer geslapen). Net wakker, vlug naar de douches omdat ik nu niet in de rij wou staan. Ik had geluk, er was nog niemand en nog belangrijker: er was warm water. Doordat we nu wat later klaar waren om te ontbijten, zijn we gaan ontbijten op de camping. Veel moet je je daar niet bij voorstellen. Je gaf je voucher af en kreeg een verrassingszakje. Dit bestond bij mij uit: 2 koffiekoeken, potje yoghurt, fruitsapje, chocomelk en appel. Het enige voordeel was wel: onbeperkt koffie drinken.Zondag was de aparte campingingang al direct van ‘s morgens open, wat een geluk. Want het viel ons op dat het al direct drukker was dan zaterdag. Zou dat misschien komen door Twisted Sister??
Zoals ik al eerder zei: het festival was precies mini-Graspop, maar zondag merkte ik zeker dat er nog veel dingen voor verbetering waren. Zoals: maar een paar ingangen. Aan de ingang werd het ticket geruild voor een bandje, bandje aangedaan en dan direct daarna tassencontrole (wat niet altijd even grondig werd gedaan). Als ik me niet vergis, waren er 3 gangen voor combi, 3 voor dagtickets en 1 fast-line.
Ook de capaciteit van de toiletten: er was maar 1 blok voorzien op het terrein. Dit diende zowel voor de camping als voor het festival. Dit had als gevolg dat er dikwijls lange, maar dan ook lange rijen stonden te wachten. Voor de ingang waren ook wel toiletten, maar dan moest je weer door de controle.

Het is een leuk, kleinschalig festival, met heel behulpzame medewerkers. Als de affiche volgend jaar me aanstaat, kom ik zeker terug.