hardlopen

Sporten en lopen met warm weer

Oké, nu werkt het weer nog niet helemaal mee, maar de zomer is in aantocht. Met hopelijk veel zon en hoge temperaturen. Lopen en daarbij natuurlijk ook ander sporten in de zomer en in de warmte, brengt toch wat aanpassingen mee. Zo zijn er een aantal dingen waar men toch rekening mee moet houden.

Ik vind het nu meestal niet te snel te warm, 25° begint maar juist goed te zijn. Lopen in die temperaturen is natuurlijk andere koek. Zoals jullie misschien wel weten: ik ben blond en redelijk bleke huid. Dit is ook de reden waarom ik als de zon heel hard schijnt, altijd een petje en zonnebril opzet en me voldoende insmeer met zonnebrandolie. Luchtige kleding is natuurlijk evident, je lange broek en looptruien mogen in de kast blijven. Daarnaast vertrek ik ook altijd met een flesje water, want dorst krijgen onderweg is niet handig. Maar wat zijn nu de beste tips om te lopen en te sporten bij warm weer?

Daarom ben ik eens in mijn boeken gedoken en heb het internet afgestruind en deze tips voor jullie verzameld.

Kies je moment

Ga in de ochtend of ‘s avonds lopen, dan is het meestal wat koeler en aangenamer. In een bos lopen heeft ook veel voordelen, alleen opletten voor vervelende stekende insecten (insectenwerend middel niet vergeten). Als je toch overdag wil lopen, pas dan je trainingsduur aan, dus trager en minder ver. Je hart moet al harder werken, met 5 tot 10 slagen per minuut meer dan anders. Dus hou hier rekening mee, ga niet tot het uiterste, want je hart moet nog lang mee.

Draag de juiste kleding

Dit is misschien evident, maar ik zie toch nog dikwijls lopers met lange mouwen en lange broek, ondanks dat het meer dan 15° is. Oké als je vertrekt, is het frisjes, maar dat is snel voorbij.
Draag daarom lichte, goed ventilerende kledij. Een korte loopbroek en loopshirt is meestal voldoende. Want als je je te warm kleedt,

Bescherm je tegen de zon

Dat je jezelf insmeert met zonnebrandcrème, is niet meer dan logisch. Maar daarnaast is een petje ook aan te raden, vooral als je overdag loopt met de zon op je hoofd. Je ogen bescherm je met een zonnebril.
Misschien niet zo evident, maar toch een heel handige tip die ik ben tegengekomen: smeer vaseline op mogelijke schuurplekken zoals onder de armen, kruis, lies,…want de zoutkristallen van je zweet werken als schuurpapier.

Drink (en eet) verstandig

Omdat je met warm weer en het zweten, redelijk wat vocht kwijtspeelt, is het belangrijk om je vochthuishouding goed op peil te houden. Verminder daarom diuretische dranken zoals koffie, cola, alcohol..Let ook op je eten, kies voor voeding die voldoende mineralen bevat: volkorenproducten, fruit, groente..en let op je vetten.
Drinken zowel voor,tijdens en na de inspanning is ook belangrijk. Drinken en hydrateren doe je heel de dag door en niet alleen tijdens de inspanning. De grove richtlijn tijdens de training is: drink per kwartier ongeveer 150 – 250 ml. Je kiest het beste voor een isotone sportdrank (5-8 gr koolhydraten per 100ml). Een hypo (dus water) of hypertone sportdrank vergroten de kans op maag en darmklachten. Let hierbij ook op de temperatuur van de drank: die is het beste rond de 15°C, dit wordt het beste opgenomen door je lichaam.
Drink als je daar behoeft aan hebt, niet omdat het moet. Als je niet te hard zweet en je hebt geen behoefte om te drinken, drink dan niet. Teveel vocht is ook niet goed. Ik weet dat er nog dikwijls de stelling rondgaat dat je moet drinken voordat je dorst hebt, want dan is het te laat. Ik geloof daarin niet. Het is een mechanisme dat zich al eeuwen heeft ontwikkeld en die alle dieren op aarde gemeen hebben. Waarom zou het dan niet voor een mens werken? Uiteindelijk draait het hierom: leer naar je lichaam luisteren. Drinken omdat het moet en rondhossen met een waterbuik is ook niet alles. Daarnaast bestaat er ook het gevaar op overhydratie en hypoatriëmie (zouttekort in het bloed). De symptomen van dit lijken heel hard op uitdroging (misselijk, desoriëntatie, slappe spieren). Maar extra vocht toedienen verergert de situatie, het kan zelfs leiden tot coma.

 

En nu te hopen dat we een mooie, warme zomer krijgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.